'Napravit ću od vas milijunaše, nitko neće znati da vi...': Ovako je nastala najveća glazbena prevara svih vremena

Živjeli su na ivici siromaštva, a onda im je glazbeni producent obećao da će od njih napraviti multimilijunaše.

Simon Fowler / Avalon / Profimedia

Kada biste pripadnike generacije odrasle 80-ih godina pitali da izdvoje izvođača koji je po njima najveća glazbena prevara svih vremena, vjerojatno bi skoro svi rekli da je to grupa Milli Vanilli. Zaista je nevjerojatan podatak da su dva potpuna anonimca postala najveće glazbene zvijezde - a da uopće nisu znali pjevati. Ta je priča definitivno bila kao stvorena za film, pa je snimljen 'Girl, You Know It's True', koji se već prikazuje u kinima. A priča ovog dvojca ide ovako...

Peter Borsari/PIP-Landmark Media / Landmark / Profimedia 

Rob Pilatus iz Münchena upoznao je Fabricea Morvana iz Pariza tijekom plesnog seminara u jednom klubu.

'Obojica smo bili crnci odrasli u stranim gradovima u kojima nema previše crnih ljudi. To nas je spojilo', rekao je svojevremeno Pilatus.

Snimili su album za jednu malu izdavačku kuću, ali od popularnosti nije bilo ni traga ni glasa. Tada su živjeli na ivici siromaštva. Glazbeni producent Frank Farian, poznat po stvaranju i karijeri grupe Boney M, pozvao je Pilatusa i Morvana u svoj studio da poslušaju demo verziju pjesme 'Girl, You Know It's True'. Rekli su mu da to mogu otpjevati.

'Napravit ću od vas multimilijunaše', rekao im je tada Farian, kojem se prije svega dopao scenski izgled ovog dvojca.

Frank Griffin / Avalon / Profimedia 

Točno 1. siječnja 1988. godine Rob i Fab su potpisali ugovor s njim za snimanje deset pjesama godišnje. Ali njihovo duetsko pjevanje nimalo nije impresioniralo Fariana, pa su pjesmu 'Girl, You Know It's True' na kraju otpjevali studijski pjevači. Pilatus i Morvan su usprkos tome krenuli na veliku turneju po Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, pjevajući pjesme snimljene na playback, pritom oduševljavajući publiku.

'Nitko neće znati da vi ne pjevate', rekao nam je Farian i dao nam 20.000 dolara unaprijed. Složili smo se s njim', rekao je Pilatus. Pilatus i Morvan su tada shvatili da se njihovi glasovi nikada neće čuti ni u jednoj pjesmi grupe Milli Vanilli.

Osvojili brojne nagrade

Kasnije su postigli veliki uspeh i s pjesmom 'Girl, I'm Gonna Miss You' i osvojili nagradu za najboljeg novog izvođača na 32. dodjeli Grammyja, kao i tri nagrade na 17. dodjeli Američkih glazbenih nagrada. Međutim, časopis Rolling Stone proglasio ih je najgorim izvođačima 1989., a 'Girl, You Know It's True' najgorim albumom.

Kako je otkriveno da ne pjevaju

Kada je dvojac došao na svoj prvi intervju za MTV, njihovo očajno znanje engleskog jezika potaklo je sumnje među prisutnima da glasovi na njihovim pločama ipak nisu njihovi. Prvi znak da su Rob i Fab samo otvarali usta pojavio se 21. srpnja 1989. tijekom nastupa uživo na MTV-ju, u tematskom parku Lake Compounce u Bristolu. Dok su nastupali, neispravan hard disk počeo je preskakati.

'Tada sam znao da je to bio početak kraja za Milli Vanilli. Uhvatila me panika. Nisam znao šta da radim pa sam pobjegao s bine', prisjetio se Pilatus.

Usprkos pehu, vraćeni su na pozornicu i koncert je nastavljen kao da se ništa neobično nije dogodilo.

Ralph Dominguez/MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kraj karijere

Zbog sve češćih pitanja o njihovim glasovima, producent Farian ih je otpustio i priznao javnosti da oni nisu pjevali na pločama. Izdavačka kuća Arista Records izbacila je album 'Girl, You Know It's True' iz svog kataloga. Uz to, njihova nagrada Grammy je opozvana, što se dogodilo prvi put u povijesti. I tu se završila karijera grupe Milli Vanilli. U dokumentarnom filmu o grupi, Pilatus i Morvan su svoj rad s Farianom opravdali činjenicom da im je služio isključivo kao bijeg od siromaštva. U filmu se ističe da je mnogo ljudi znalo za prevaru, kao i to da su pjevači postali žrtveni jarci, piše Stil.