Ne ulaže u izgled, a ovako je zaradila milijarde: Sudbinu najbogatije žene ne biste poželjeli ni najgorem neprijatelju

Njeno bogatstvo je procijenjeno na 89 milijardi dolara i 15. je najbogatija osoba na planeti.

Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

Francoise Bettencourt Meyers (70) nasljednica je francuskog kozmetičkog giganta L’Oréal i službeno najbogatiju žena na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Njeno bogatstvo je procijenjeno na 89 milijardi dolara i 15. je najbogatija osoba na planeti.

Priča o njenom nasljeđu prikazana je u dokumentarnoj seriji 'The Billionaire: The Butler and the Boyfriend' na platformi Netflix.

Tko je Francoise Bettencourt Meyers?

Profimedia 

Francoise Bettencourt Meyers je francuska biznismenka, filantropkinja, spisateljica i nasljednica. Rođena je 10. srpnja 1953. godine u gradu Neuilly-sur-Seine u Francuskoj kao jedino dijete političara Andree Bettencourta i Liliane Bettencourt, društvene žene, nasljednice i ključne dioničarke L'Oreala. Lilianin otac, Eugène Schueller, osnovao je sada već svjetski priznatu kozmetičku tvrtku L'Oreal 1909. godine, nekoliko godina nakon što je završio studij kemije i iskoristio je svoje vještine da razvije formulu za farbanje kose koja se brzo pokazala popularnom.

Malo što je blistavo u izgledu L'Orealove nasljednice Francoise, koja je u srpnju ove godine proslavila svoj 71. rođendan. Ona se ne voli šminkati, ne čupa obrve, ne posjećuje salone za masažu, ne obilazi društvene događaje. Sve što joj je važno su njena djeca: Nicolas Meyers i Jean-Victor Meyers te suprug s kojim je u braku punih 40 godina.

Uz obiteljski posao i bogatstvo, Bettencourt Meyers je također spisateljica i u svojim knjigama pokriva teme od grčke mitologije, do judaizma i katoličanstva. Kada je francuska katedrala Notre Dame pretrpjela požar 2019. godine, ona je, preko L'Oreala i fondacije Bettencourt Schueller, obećala donaciju od 200 milijuna eura, piše Cosmopolitan.

Bettencourt Meyers je generalno pomalo povučena u odnosu s medijima, rijetko se bavi tiskom usprkos statusu slavne ličnosti svoje obitelji.

Tko je obitelj Bettencourt?

Iako je službeno naslijedila titulu najbogatije žene na svijetu nakon smrti svoje majke Liliane 2017. godine, zbog porasta cijena dionica L'Oreala, od 28. prosinca 2023. godine je i prva žena koja je stekla nevjerojatno bogatstvo od 100 milijardi dolara.

Profimedia 

Više od sto godina nakon što je njen djed osnovao L'Oreal, obitelj Bettencourt Meyers je zadržala bliske veze s tvrtkom, uključujući 33 posto udjela u njoj. Oni također imaju holding kompaniju Téthys Invest, koja pomaže da se ti papiri srede.

S obzirom na to da je bila jedino dijete, Francoise nije morala dijeliti nasljedstvo nakon majčine smrti, iako to nije spriječilo umjetnika, dramskog pisca i poznatog prevaranta Françoisa-Mariea Baniera da pokuša dobiti dio.

Obiteljska drama i skandal

Francoise je postala vrlo poznata nakon što je podigla tužbu protiv fotografa Françoisa-Mariea Baniera, dugogodišnjeg obiteljskog prijatelja i majčinog ljubavnika, zbog čega se i posvađala s majkom. Optužila ga je da je iskoristio svoje prijateljstvo sa Liliane Bettencourt i izmanipulirao je da mu da oko 1.3 milijarde eura u gotovini, umjetnička dela i životno osiguranje, kako navodi New York Times.

Liliane, kojoj je dijagnosticirana demencija, osporila je tvrdnju svoje kćeri, rekavši da je slobodno dijelila svoju imovinu s Banierom.

'S tobom sam kao majka, ljubavnica, svi osjećaji prolaze kroz mene. To me tjera da drhtim,' opisala njihov odnos u pismu Banieru 2008. godine.

Francoise je 2009. godine rekla jednom francuskom magazinu da je Banieru cilj odvojiti njenu majku od obitelji kako bi profitirao od nje.

'Neću dopustit da se to dogodi', istaknula je. 'Sve do 1993. godine sam se divno slagala s majkom. Onda se sve promijenilo jer je gospodin Banier zauzimao sve više prostora', kazala je tada Francoise.

Profimedia 

Otkrila je i kako je njen pokojni otac pred smrt 2006. godine kazao kako je Banier lopov. Godinu dana prije toga Liliane je prekinula svaki kontakt s kćeri i odbijala ju je vidjeti.

Suđenje je započelo 2015. godine, a Banier je osuđen za zloupotrebu slabosti na dvije i pol godine zatvora i 158 miliona eura odštete. Ipak, i zatvorska i novčana kazna kasnije su poništene.

Brak

Francoise je od 1984. godine u braku s Jean-Pierreom Meyersom, izvršnim direktorom kompanije i unukom rabina ubijenog u Auschwitzu. Njihov brak je izazvao kontroverzu zbog suđenja njenom djedu Eugènu Schuelleru za suradnju s nacističkom vladom.

Francoise je prešla na judaizam, a djecu, Jeana-Victora i Nicolasa, ona i suprug su odgajali kao Židove. Zanimljivo je da i njihov sin Nicolas također zauzima mjesto jednog od glavnih članova odbora u L’Orealu.

Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Francoise ima 33 posto udjela u kompaniji L’Oreal i mjesto u odboru. Također, predsjednica je fondacije Bettencourt Schueller, čija vrijednost se procjenjuje na 700 milijuna dolara i kojoj je cilj doprinijeti napretku francuskog društva te povećati francuski utjecaj na međunarodnoj sceni.

Tvrtku je pokrenula njena pokojna baka, te je kasnije prenjela na Liliane, a nakon njene smrti, 2017. godine, Francoise je naslijedila 39.5 milijuna dolara, sve dionice i velebna imanja, piše Kurir.