'Ukleti' 16. listopada: Ovaj datum donio je niz tragičnih događaja, slavni umiru jezivim smrtima

U Hrvatskoj se datum 16. listopada upisao u povijest zbog nekoliko tragičnih gubitaka.

STRINGER / AFP / PROFIMEDIA

Vijest da je nekadašnji član boy benda One Direction, Liam Payne (31), iznenada umro jučer je šokirala obožavatelje diljem svijeta. Slavni Britanac pronađen je mrtav ispred hotela u Buenos Airesu, nakon pada s trećeg kata.

LNA/Grosby Group / Grosby Group / Profimedia 

Bilo je to baš na dan kad je ovaj dio svijeta obilježavao 17. godišnjicu od iznenadne i tragične smrti Toše Proeskoga,makedonskog slavuja koji je život izgubio na autocesti A3 kod Nove Gradiške.

16. listopada je 289. dan u godini, odnosno 290. u prijestupnim godinama. Do kraja godine ima još 76 dana. U Hrvatskoj se taj datum upisao u povijest zbog nekoliko tragičnih gubitaka.

ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Profimedia 

Na ovaj datum 1991. godine, u obrani Vukovara, poginuo je Blago Zadro, ratni zapovjednik obrane Borova Naselja. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pogođen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju.

Istog dana 1978. godine ubijen je Bruno Bušić. Bilo je to u 23.20 sati u Parizu u ulici Belleville 57. Iz zasjede su ga pogodila dva od pet metaka iz pištolja 'Astra' kalibra 7,65 mm. Ubio ga je plaćeni ubojica Službe državne sigurnosti (UDBA), zloglasne jugoslavenske tajne policije. Pokopan je 23. listopada 1978. godine na pariškom groblju Père-Lachaise uz nazočnost oko 1.200 Hrvata. Njegovi posmrtni ostatci preneseni su u Hrvatsku i 16. listopada 1999. godine pokopani u Aleji branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

I u svijetu se taj datum pamti po tragedijama.

Naime, 16. listopada 1973. godine, za vrijeme Francuske revolucije na giljotini je smaknuta Marija Antoaneta, a na taj datum 1813. godine počela je bitka kod Leipziga koja se u povijesti pamti kao bitka u kojoj je Napoleon definitivno poražen. 16. listopada 2001. godine preminula je pjevačica Etta Jones.

Od sretnih događaja valja napomenuti da je tog datuma Walt Disney osnovao kompaniju "The Walt Disney Company" i promijenio povijest. Osim toga, tog datuma 1854. godine rođen je slavni književnik Oscar Wilde.