Niz smrti ju je slomio, a brak s bogatašem bacio na dno: Svi su mislili da živi u raju, a TV zvijezda je prošla pakao

Prerani odlazak njezine prve ljubavi zatvorio je niz smrti najmilijih, a taman kada je pronašla novu ljubav - pokazalo se da on nije princ na bijelom konju.

FAITH MORAN / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Britanka Nigella Lawson vjerojatno je najpoznatija kuharica na svijetu, a osim što je kulinarska televizijska zvijezda, autorica je čak 14 knjiga.

Posljednjia 'Kuhaj, jedi, ponovi' - objavljena je 2020. godine u vrijeme pandemije covida, a u njemu je podijelila mnoge vrijedne savjete po kojima je poznata već desetljećima.

Vrtoglav uspjeh Nigelle Lawson

Nakon što je diplomirala na Oxfordu, Nigella je počela raditi kao recenzentica i kritičarka restorana, a zatim je godinama radila kao novinarka. No, život joj se promijenio kada je 1998. objavila knjigu 'Kako jesti' koja je prodana u 300.000 primjeraka.

SWNS / SWNS / Profimedia 

Sljedeće godine dobiva vlastitu kuharsku emisiju Nigella Bites na Channel 4, a slijede brojni TV projekti i uspješne knjige. Njezini recepti nisu pretjerano komplicirani i zahtjevni, a kuhanje predstavlja kao nešto jednostavno, u čemu se mora uživati jednako kao i u jelu, te ističe da pripremanje hrane ne smije biti stres već zadovoljstvo.

Publika ju je obožavala u svakoj emisiji koju je vodila, što i ne čudi s obzirom na njezin ležeran  pristup. Malo je poznato da je odbila Orden Britanskog carstva, koji joj je 2004. godine trebala dodijeliti kraljica Elizabeta II., navodeći da 'ne spašava živote niti radi bilo što drugo osim onoga što apsolutno voli'.

Engleska spisateljica Fay Weldon bila je jedna od poznatih obožavateljica Nigelle Lawson, a jednom je rekla da je Nigella 'ono što muškarci žele gledati, a žene žele biti ona'. No, život žene koja je do danas zaradila oko 20 milijuna dolara nije bajka.

Privatni život Nigelle Lawson

Nigella Lucy Lawson rođena je 6. siječnja 1960. u Wandsworthu u Londonu, kao jedna od kćeri Nigela Lawsona, baruna Lawsona od Blabyja, i njegove prve žene Vanesse Salmon, nasljednice bogatstva vlasnika J. Lyonsa i Co.

Media-Mode / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Kako su joj roditelji bili bogati i utjecajni, predrasude su je pratile tijekom odrastanja, što ju je jako frustriralo. Njezin život nije bio idiličan, prije svega zbog problematičnog odnosa s majkom, a potom su se Nigellini roditelji razveli.

Majka joj je tada umrla mlada, sa samo 48 godina, od raka jetre.

Ispostavilo se da je to samo prva u nizu smrti koje će slomiti Nigellu Lawson. Njezina sestra Thomasina umrla je od raka dojke u ranim tridesetima 1993. godine.

Prvi brak ju je slomio

Thomasinina smrt teško je pala Nigelli, koja je u to vrijeme bila trudna i u vrijeme svog prvog braka. Od 1992. godine bila je u braku s poznatim novinarom Johnom Diamondom, koji je bio njezin muškarac iz snova. Bio je židovskog podrijetla i novinar, poput nje, ali puno društveniji i ekstrovertiraniji. Kako je rekla, dao joj je povjerenje, ohrabrio ju je da se ne skriva iza odjeće koja skriva tijelo i što je najvažnije: ohrabrio ju je da piše.

Međutim, neposredno prije nego što je Nigellina prva knjiga postigla veliki uspjeh, napipao je kvržicu na vratu i otkrio da boluje od tumora jezika. Zbog toga mu je ubrzo odstranjen jezik i nije mogao ni jesti ni govoriti kao prije.

'Morala sam govoriti u njegovo ime jer ga nitko nije razumio osim mene. I pisala sam o hrani dok sam bila udana za čovjeka koji nije znao jesti. Bilo je čudno, ali sam preživjela', objasnila je.

Michael Crabtree / PA Images / Profimedia 

Diamond se s vremenom počeo mijenjati. Međutim, njegova bolest je napredovala, čekao je smrt i bio ogorčen zbog svega što mu se događalo.

'Kako je bolest napredovala, pretvarao se u drugu osobu, punu gorčine i bijesa. Imao je pravo, jer mu je život oduzet', istaknula je Nigella.

Ona je zarađivala ogromne svote novca, a on ih je trošio: kupio je skupocjeni Rolls Royce, odlazio u striptiz klubove, počeo uzimati kokain... Umro je 2001. godine, a iza njega su ostali brojni dugovi koje je Nigella morala podmiriti.

U braku s Johnom Diamondom dobila je kćer Cosimu i sina Brunu o kojima se morala brinuti dok se borila s depresijom nakon suprugove smrti. Iz nekog je razloga u tom razdoblju skupljala novinske isječke o smrti svoga supruga i sve ih čuvala u kutiji koju je nazvala 'Morbidobox' (morbidna kutija).

Drugi brak: Iz raja u pakao

Nakon suprugove smrti uspjela se oporaviti i stati na noge, prvenstveno zahvaljujući marljivom pisanju. Na kraju se vratila normalnom životu i ponovno se zaljubila, ovoga puta u Charlesa Saatchija, poznatog iračko-britanskog kolekcionara umjetnina, čije se bogatstvo procjenjuje na 200 milijuna dolara.

Vjenčali su se 2003. godine, a pokazalo se da to neće biti brak iz snova. Pokazalo se da je Sachi potpuno drugačiji od Nigelle, a ne voli ni hranu pa je suprug najpoznatije kuharice na planeti radije jeo tost sa sirnim namazom i zobenim pahuljicama.

Copetti/Photofab / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Prvi put se otkrilo da nešto nije u redu u njezinu braku kada je The Sunday People objavio fotografije Saatchija kako hvata Nigellu Lawson za vrat tijekom svađe ispred restorana u Londonu. Očevidac je rekao da je Nigella izgledala uzrujano, iako je Saatchi tvrdio da ju je zgrabio za vrat u žaru razgovora.

No, u sve se uključila policija, koja je Saatchija upozorila na fizičko nasilje, nakon čega je Nigella napustila zajednički dom. Tada je na sudu izjavila da ju je suprug podvrgnuo 'intimnom terorizmu' i prijetio da će je uništiti ako mu tijekom postupka ne pomogne u bijegu.

Tada su otkriveni mnogi detalji o njihovu braku: da je Nigella jednom bila kažnjena jer je otišala na rođendan prijatelja, da joj nije dopuštao da dovede prijatelje kući, da su je okrutnost i kontrola koju je trpjela naveli na povremeno korištenje droga. Razveli su se 2013. godine.

Današnji život Nigelle Lawson

U međuvremenu, najpoznatija TV kuharica i autorica kuharica bila je tema u medijima jer se prepustila čarima hrane za koju nikada nije skrivala da joj je veliki užitak, a potom se uspjela riješiti viška kilograma.

Kako je istaknula, danas živi neopterećeno i ne brine se o stvarima na koje ne može utjecati.

'Prestala sam toliko razmišljati o prošlosti i brinuti se oko svega. I to je zaista divna promjena. Napokon sam sretna', istaknula je nedavno, piše Glossy.