Nutritivno bogato

TRODNEVNI JELOVNIK NOVAKA ĐOKOVIĆA: Kako se hrani najbolji tenisač svih vremena?

Novak Đoković često ističe i da su za njegove rezultate zaslužni prehrana i treninzi.
Foto: MATTHIEU MIRVILLE / AFP / PROFIMEDIA

Novak Đoković najbolji je srpski tenisač svih vremena. Njemu je pošlo za rukom da učini ono o čemu su mnogi samo sanjali, tijekom karijere je osvojio 23 grand slam titule. Slavnog tenisača mnogi smatraju i najboljim tenisačem svih vremena, a on često ističe i da su to zaslužni prehrana i treninzi. 

Jednom je komentirao koliko mu je važnojesti određen namirnice tijekom meča

'Banane, datulje i voda, ja stvarno ne shvaćam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumiju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čovječe. Onda nađem krušku, nema datulje. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto', nasmijao je Novak okupljene novinare.

Foto: Profimedia

Poznato je da je iz prehrane izbacio mliječne proizvode, crveno meso, gluten i šećere. Trudi se unijeti dosta vode tijekom dana, a nijedno jutro ne prođe da ne uzme, čim se probudi, čašu mlake vode s limunom. Također vodi računa da su njegovi obroci u približno isto vrijeme, a prijepodnevnu užinu uzima samo ako ima potrebe. Vrlo često na prazan stomak pije i sok od celera.

Tri puta tjedno Novak primjenjuje ovakav jelovnik:

Prvi dan

  • Doručak: Voda i dvije žlice meda.  Zatim jede musli od organske zobi, brusnice, grožđice, sjemenke bundeve ili suncokreta, bademi.
  • Jutarnja užina (ako je potrebno): kruh bez glutena ili krekeri s avokadom i tunom.
  • Ručak: Salata od miješanog povrća, bezglutenska tjestenina primavera (koristi se rižina tjestenina, tikvice, šparoge, sušene rajčice i po želji veganski sir).
  • Popodnevna užina: Jabuka s maslacem od indijskih oraščića, dinja.
  • Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kvinoja i pinjoli) plus preljev (uključujući inćune ili sardine), juha minestrone, fileti lososa s pečenim rajčicama i marinadom.

Drugi dan

  • Doručak: Voda, dvije žlice meda, banana s maslacem od indijskih oraščića, voće.
  • Jutarnja užina (ako je potrebno): tost bez glutena s bademovim maslacem i medom.
  • Ručak: Salata od miješanog zelenog povrća, začinjena salata s rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balzamični ocat).
  • Popodnevna užina: Integralne pločice s voćem i orašastim plodovima.
  • Večera: Salata od tunjevine (mahune, grah, rukola, tunjevina, crvena paprika, rajčica i slanutak iz konzerve), juha od rajčice, pečena rajčica. 

Treći dan

  • Doručak: Voda, dvije žlice meda, bezglutenska zob s maslacem od indijskih oraščića i bananom, voće.
  • Jutarnja užina: Domaći humus (uključujući bezglutenski slanutak i soja umak) s jabukama.
  • Ručak: Zelena salata, tjestenina bez glutena s pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).
  • Popodnevna užina: Avokado s krekerima bez glutena, voće.
  • Večera: Salata s avokadom i domaćim preljevom, juha od mrkve i đumbira.
Foto: Profimedia