PONOVNO JE NA VRHU Žena koja je svojom ljepotom mijenjala svijet

Naomi Campbell ruši sve barijere u modnoj industriji i najbolji je simbol kontinuiranog rada na svome talentu, stilu i ljepoti koja s godinama ne blijedi nego dobiva novi sjaj o kakvom mnogi mogu samo sanjati

Paul Massey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od pet jedinstvenih supermodela koji su stubokom promijenili industriju modelinga nesumnjivo je Naomi Campbell, rođena prije pedeset godina u Londonu, gdje je prvi put i stala na pistu već sa 15 godina. Možete li vjerovati da se tijekom karijere pojavila na više od 500 naslovnica časopisa? Bila je i jedno od zaštitnih lica u kampanjama vrhunskih brendova - Burberry, Prada, Versace, Chanel, Dolce & Gabbana, Marc Jacobs, Louis Vuitton, Yves Saint Laurent i Valentino. Da, upravo tako. Uz Kate Moss, Lindu Evangelistu, Christy Turlington, Carlu Bruni Sarkozy i Cindy Crawford, ona je jedna od žena koje su svojom ljepotom mijenjale svijet.

Profimedia 

Prvi je crni model koji se pojavio na naslovnici časopisa Time, francuskog i ruskog Voguea, kao i prvi britanski crni model koji se pojavio na naslovnici britanskog Voguea. Bila je ujedno i prvi crni model kada se 1989. pojavila na naslovnici američkog Voguea, čime je izazvala golem interes za taj časopis, u vrijeme kada je Anna Wintour gradila svoje carstvo. Danas ponovno krasi američku inačicu Voguea u anđeoskom bijelom izdanju i najbolje demonstrira koliko je jak njezin utjecaj, unatoč skandalima u koje je bila upletena nekoliko puta u karijeri. Pista je njezin teritorij dok predstavlja kolekcije vrhunskih dizajnera, uključujući Chanel, Azzedine Alaïa, Christian Dior i Versace. Campbell se pojavila u brojnim TV emisijama i filmovima, kao što su ‘Cosby Show’ i ‘Princ s Bel-Aira’, te u glazbenim spotovima, primjerice za pjesme ‘Erotica’ Madonne, ‘Is This Love?’ Boba Marleyja i ‘In the Closet’ Michaela Jacksona.

Profimedia 

Osim toga, iskazala se i kao filantropkinja. Campbell je prikupila nevjerojatnu svotu novca u dobrotvornim akcijama diljem svijeta, a osobito u Južnoj Africi. Započela je dobrotvorni rad s Nelsonom Mandelom 1993., a 1997. ta impresivna povijesna osoba nazvala ju je ‘počasnom unukom’ zbog beskrajnog aktivizma. Tijekom 2005. osnovala je dobrotvornu organizaciju Fashion For Relief i ugostila prvu humanitarnu modnu reviju za prikupljanje sredstava za žrtve uragana Katrina u New Orleansu. Naomi Campbell i dalje je briljantna sila u svijetu mode, a uspjeh je iskoristila da se potvrdi kao poduzetnica, istodobno pomažući drugima dobrotvornim radom. Njezina zvijezda ne blijedi i zasigurno će obasjavati industriju u kojoj je crna koža i dalje tabu o kojem se premalo govori.