OBITELJ SE SMILOVALA Harry će na sprovodu biti u običnom odijelu, ali...

Zbog toga što se odrekao kraljevskih dužnosti, službena uniforma ostaje zaključana u ormaru

Profimedia

Princ Philip će biti sahranjen u subotu, 17. travnja ove godine u Windsoru. Kako je palača potvrdila, prinčev sprovod će početi minutom šutnje u 15:00 u kapeli svetog Jurja (Georgea) u Windsoru, a isti će biti u skladu sa željama pokojnog princa. Zbog pandemije, lijes s pokojnikom neće biti izložen javnosti, ali će se održati povorka gdje će iza lijesa preminulog princa ići članovi obitelji dok će kraljica posljednja i sama ući u kapelicu kada će početi ceremonija. S obzirom na to da je poznato kako će među 30 ljudi prisutnih na sprovodu, biti i princ Harry koji je trenutno u samoizolaciji jer je u nedjelju stigao i SAD-a. 

Dok jedni govore o tome kako će izgledati prvi susret Harryja i ostatka obitelji, nekima je zanimljiv detalj da će Harry biti istaknutiji od drugih - barem kada je riječ o odjevnoj kombinaciji. Naime, poznato je da će ostatak muškog dijela obitelji biti u službenim uniformama, dok će Harry doći u običnom odijelu. To je jedna od posljedica njegovog odricanja kraljevskih dužnosti koje se dogodilo još prošle godine.

Profimedia 

Ipak, izgleda da mu se obitelj smilovala. Kako piše 'Hello', dopušteno mu je na odijelo staviti svoje medalje koje je zaslužio kada je bio dio vojske. Ako ih odluči iskoristiti, bit će zakačene na rever.  Njegove medalje javnost je već imala priliku vidjeti. Riječ je o tri medalje - zlatna jubilarna koju nosi od 2002. godine, medalja za operativnu službu u Afganistanu iz 2008. godine, medalja kraljice od dijamanta od 2012. Običaj je da samo članovi kraljevske obitelji koji imaju vojni čin nose vojnu odjeću u državnim prigodama. Ostali članovi kraljevske obitelji na sprovodima nose standardnu odjeću.

Podsjetimo, Harry je jučer, brzo nakon starijeg brata Williama prekinuo šutnju o smrti djeda. 

Profimedia 

'Moj djed je bio čovjek od službe, časti i velikog humora. Bio je autentičan, vrlo oštrouman i mogao je zadržati pažnju cijelog društva zbog svog šarma, ali i zato što nikad niste znali što bi mogao sljedeće reći. Ostat će zapamćen kao najdugovječniji suprug Monarha, odlikovani vojnik, princ i vojvoda. Ali meni je, kao i mnogima od vas koji ste izgubili voljenu osobu ili baku i djeda zbog boli u prošloj godini, bio ponajprije moj djed: gospodar roštilja, legenda zafrkancije i vječito drzak. On je bio oslonac Njezinog Veličanstva Kraljice s neusporedivom predanošću, bio je uz nju 73 godine braka, i mogao bih dalje nabrajati, a znam da bi sada svima nama, s pivom u ruci, rekao: 'Oh, samo nastavi s tim! Djede, hvala ti na usluzi, predanosti baki i na tome što si uvijek bio svoj. Jako ćeš mi nedostajati, ali nacija i svijet uvijek će te pamtiti. U Meghaninom, Archiejevom i mojem srcu (kao i u srcu vaše buduće praunuke) uvijek ćete imati posebno mjesto. Per Mare, Per Terram', završio je princ Harry krilaticom Britanske kraljevske ratne mornarice.