'Danas svatko misli da je dizajner kada sašije dvije haljine i objavi ih'

Zagrebački modni dizajner Robert Sever predstavlja novu ljetnu kolekciju Jadranka, kojom počinje odbrojavanje do jeseni tijekom koje će proslaviti uspješnih dvadeset godina svog osebujnog brenda

Robert Sever

Novom kolekcijom Jadranka modni dizajner Robert Sever još je jednom demonstrirao svu raskoš svog autorskog potpisa i talenta za upečatljivu modu po kojoj je toliko prepoznatljiv na sceni.

Robert je jedan od onih modnih dizajnera i kreativaca koji rijetko kada staju. Tome najbolje ide u prilog činjenica da već dvadeset godina stvara i inzistira na svojoj viziji stila, a djelić kreativnosti utkao je u povijest časopisa Story, kada je svojedobno radio kao stilist i kreativno osmišljavao neke od pamtljivijih editorijala prvog desetljeća izlaženja našeg časopisa.

- Ja sam kao Gabi Novak - pamtim samo sretne dane! Sjećam se koliko smo slobode imali stvarajući modne editorijale s poznatim osobama, koliko smo imali prilike stvarati neku novu hrvatsku vizualnu priču koja je zapravo napravila neke vrlo ozbiljne pomake. Sjećam se i svojih suradnika, fotografa, vizažista, frizera - svih ljudi koji su svojim talentima pridonijeli da se stvori nešto novo i neponovljivo, fenomenalno - govori Robert o uspomenama na neko drugo vrijeme, kada se zagrebačka, a time i hrvatska modna scena tek stvarala i definirala u ono što danas predstavlja.

Robert Sever 

No dosta se toga promijenilo, pojavile su se društvene mreže, tjedni mode su utihnuli, a na scenu je stupila nova generacija klinaca koji sada ispisuju svoju modnu igru.

- Sve se promijenilo. Od samog tržišta, od toga da danas svatko samostalno preuzima titulu dizajnera kada sašije dvije haljine i objavi ih na Instagramu... Prije smo se morali jako truditi da dobijemo pozornost medija, da se piše o našem radu, o stvaranju. Nije bilo toliko senzacionalizma kao danas. A povrh svega, i ono na što gledam s nostalgijom, postojala je lakoća stvaranja. Danas zbog svega što nas okružuje - i samog tržišta - ne možemo stvarati ne razmišljajući o tome što i koliko ćemo prodati. Nedostaju mi moje djevojke, moji modeli, naša druženja u backstageu. Nedostaje mi ta prva proba prije revije, fittinzi - taj dio stvaranja čarolije. Nedostaje mi pokret, tijelo koje oživi kreaciju na pisti - otkrio je o situaciji koja danas dominira domaćom modnom scenom, ali i o činjenici da je utihnuo šušur koji se vrti oko tjedna mode i rada na modnoj reviji.

Robert Sever 

Robert Sever 

O inspiraciji, odnosno onome što ga najviše nadahnjuje, nema previše dvojbi jer ga najviše gura u stvaranje život.
- Najviše me inspirira sam život, bez obzira na to koliko to zvučalo banalno. Svjestan sam prolaznosti i svih stvari koje život pruža, znajući pritom da sam dobio na dar talent za stvaranje. Moja zadaća kao kreativne osobe jest da uvijek budem otvoren i znatiželjan - da žudim znati više. Iz toga stvaram, znatiželja čini moj duh mladim i snažnim - kaže dizajner.
Na pitanje kako će provesti ljeto, Sever je bez previše dvoumljenja odgovorio da će ga provesti uz more, u blizini Starigrada Paklenice, gdje će ujedno i raditi jer već na jesen slavi dvadeset godina svoga brenda.