EVOLUCIJA POPULARNIH 'BUCA': Nekada su bile vrlo nepraktične, a moderne verzije danas izazivaju oprečne reakcije

Osnovna obuća za snijeg evoluirala je u 'statement' čizme koje su u fokusu svakog stylish zimskog outfita.

Instagram

Tradicionalne čizme za snijeg nikada ne izlaze iz mode.

Pronašavši svoje mjesto u Americi kao čizme za kočije iz 1860-ih, prve čizme za snijeg tradicionalno su bile izrađene od baršuna i podstavljene krznom od flisa ili zeca. Bile su tople, ali vrlo nepraktične za žene koje su zimi željele održati noge suhima.

U 1940-ima, kada se sol koristila za topljenje zaleđenih cesta i nogostupa, guma je zamijenila tkaninu kao potplat i čizama za snijeg i čizama s petom i ravnih čizama za snijeg, držeći stopala nešto više zaštićenima od vremenskih nepogoda. Osim implementacije gumenih potplata, mnoge žene su noge uvukle u plastične vrećice za kruh prije nego što su navukle čizme za snijeg za dodatni sloj zaštite od zimskog snijega.

Profimedia 

Nakon prvih čizama za snijeg, viktorijanske čizme na vezanje također su bile popularne jer su pomagale ženama iz 1900-ih da se suoče sa zimom u stilu.

Popularne u Americi i diljem Europe, ove čizme u kožnom uvezu često su bile podstavljene krznom ili strigom i lako su se navlačile i izuvale za večer zimskih sportova ili opuštajuću šetnju.

S vremenom su čizme za snijeg evoluirale od disfunkcionalnih i običnih u osnovnu zimsku modu – toliko da su ih najveći modni dizajneri iskoristili kao fokus svojih suvremenih kolekcija.

Profimedia 

Uzimajući oblik Moon Boot za modernu verziju prekrivenih krznom u kolekcijama Miu Miu i Chanel za jesen/zimu 2021., čizme za snijeg pokazale su se otpornima na test vremena i nastavljaju se razvijati u svijetu mode.

Profimedia 

Dok neki radije spajaju tradicionalne čizme za snijeg na vezanje s parom kožnih hlača ili dramatičnim dugačkim kaputom, drugi radije odabiru elegantniji i odvažniji stil sa slip-on snježnim čizmama.

Kao što se moglo vidjeti na ulicama Tjedna mode za ovogodišnju sezonu jesen/zima i na Instagram profilima modnih influencerica, čizme za snijeg mogu se upariti s modernim odjevnim predmetima kako bi se stvorio šik zimski izgled.

U našoj galeriji pogledajte moderne verzije čizama za snijeg.

Profimedia Čizme za snijeg