HOĆE LI ZARA USKORO PODIĆI CIJENE? Ni modna industrija neće biti pošteđena krize, a evo što to znači za vas

Evo što će se dogoditi sa stanjem cijena kod omiljenog modnog brenda.

Shutterstock

Gigant modne industrije, Inditex, oporavio se od krize izazvane pandemijom, te čak bilježi zavidne rezultate. 

Međutim, nakon oporavka od pandemije, uslijedio je ruski napad na Ukrajinu 24. veljače, a samim time ekonomija se ponovno pronašla u nezgodnom položaju.

Svjetska inflacija je dosegla rekordnu razinu, a svjedočimo i rastu cijena dobara, usluga za osobnu potrošnju te sirovina. Sigurni smo da novi val krize neće poštedjeti modnu industriju. Nalazimo se u osjetljivom razdoblju, a ograničavanje društvenog kontakta nije olakšalo svakodnevicu. 

Što se tiče modne industrije, ona je posebno pogođena pandemijom koronavirusa; zaposlenici su mjesecima radili skraćeno, tvornice su stagnirale, a trgovine su morale zatvoriti svoja vrata. 

Negativne posljedice krize i pandemije pogodile su i najveći modni lanac, Inditex, koji se sastoji od Zare, Zare Home, Stradivariusa, Pull&Beara i Massima Duttija.Popularna španjolska tvrtka koja predstavlja brzu modu u svijetu prikazala je svoje trenutačne brojke koje otkrivaju dobre i loše vijesti. 

'Inditex se oporavio od posljedica pandemije koronavirusa i povećao prodaju za 36 posto u odnosu na prethodnu godinu, usprkos tome što su trgovine bile privremeno zatvorene zbog pandemije. Nevjerojatno, no čak je i razina prije korone, iz 2019., premašena za tri posto', govore podaci Inditexa. 

Unsplash 

Matična tvrtka Zare potpuno se oporavila i ponovno započela s radom u punom sastavu, a onda se dogodio ruski napad na Ukrajinu i poljuljao im poslovne planove u Ukrajini i Rusiji. Trgovine u Ukrajini i Rusiji su se naglo zatvorile, što znači da je u 502 Inditexove podružnice obustavljen rad.

Dva faktora utječu na povećanje cijena u trgovinama Zare, Stradivariusa i sličnih brendova, a to su: smanjeni kapaciteti opskrbe i poskupljenje sirovina. Također, inflacija u Europi iznosi više od pet posto. Inflaciju posljedično prati i rast cijena. 

Inditex će prilagođavati cijene na tržištima pogođenim inflacijom cijena roba ili slabošću valute. U Španjolskoj je primjerice u veljači inflacija iznosila 7,6 posto. Cijene će posljedično biti povećane za dva posto. 

Nije sigurno hoće li se isto dogoditi u Hrvatskoj, no činjenica jest da su zadnji podaci govorili o inflaciji od 6,3 posto. Takvi podaci ukazuju na najviše stopu rasta inflacije od kolovoza 2008. godine kada je ona iznosila 7,1 posto.