Meke, prozračne, pahuljaste... samo su neki od pojmova kojima ćete već na prvi zalogaj opisati vrlo popularne japanske palačinke. A upravo se u tom opisu i krije njihova posebnost jer nije tajna da se brojni japanski kuhari natječu kako bi umijećem pripreme dobili što je moguće savršeniju teksturu. A tajna je u primjeni tehnika lupanja bjelanjaka u čvrsti snijeg, jer se savršeno pripremljeni bjelanjci dodaju u ostatak smjese koja zadržava mjehuriće zraka te tako daje prozračnu strukturu omiljenih palačinki. Ovako pripremljene palačinke uglavnom se preljevaju slatkim preljevima, ali sve je veći trend nadjevanja japanskih palačinki sladoledom, kremom i voćem. Pri pripremi je izuzetno važno da tava bude zagrijana ali ne previše vruća te da se palačinke peku poklopljene na laganoj vatri. Donosimo recept a na vama je da savršeno meke palačinke nadjenete po želji.

Meke, prozračne, pahuljaste... Sve su to japanske palačinke! Imamo recept
Instagram (@iamafoodblog) 

Sastojci

4 bjelanjka
2 žumanjka
1/4 šalice mlijeka
6 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
5 žlice šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
pola žličice soka limuna
malo soli
maslac

Postupak
Razdvojite žutanjke od bjelanjaka. Pomiješajte bjelanjke, limun i sol te miksajte mikserom dok smjesa ne postane pjenasta. Po malo dodavajte četiri žlice šećera, uz stalno miksanje, sve dok smjesa ne dobije na čvrstoći. U drugoj posudi umiješajte žumanjke, mlijeko, preostalu žlicu šećera, ekstrakt vanilije, izmiksajte, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte u glatku smjesu. Polako dodajte bjelanjke, žlicu po žlicu, pa lagano promiješajte. Tavu zagrijte, dodajte maslac, te na laganoj vatri pecite palačinku po plačinku i to tako da poklopite tavu. Pečenu stranu okrenite, pa opet poklopite. Pecite dok palačinke ne poprime zlatno smeđu boju. Pečene palačinke nadjenite po želji.

Meke, prozračne, pahuljaste... Sve su to japanske palačinke! Imamo recept
Instagram (@gram_pancakes_australia)