O bobicama pomalo nostalgično

Šumsko voće slastičarku Petru Jelenić podsjeća na odrastanje na Žumberku, gdje ga je često i sama brala. Sada ga nabavlja na tržnici i od njega radi svoje maštovite deserte, iskušajte njene recepte

Josip Regović / StoryGourmet Slastice od bobičastog voća

Odrasla sam s jednom nogom u šumi. Tata Žumberčanin - a Žumberak je divan kraj, kako lijepo pjevaju. Toliko magično zelen, šumovit. Dok sam bila mala, često smo išli tražiti gljive, brati lješnjake, glog, šipak, kupine. Šuma miriše po mahovini i zelenilu, sve vrvi od zvukova, sve šuška, lupka, kucka, žubori, a ptice izvode raskošne arije… Šuma je toliko prekrasno živa. A najdivnije doba uvijek je bilo ono kasnije proljeće, kada bi me očarao najfiniji parfem na svijetu, opojan miris šumskih jagoda. Rasule bi se uz rub šume na proplancima, malo osunčane suncem, malo u sjeni, ti divni razbacani rubini… Zasjela bih među njih i brala i žvakala i cmaktala…

Josip Regović / StoryGourmet  Slastice od bobičastog voća

Josip Regović / StoryGourmet  Slastice od bobičastog voća

 Bila sam mala, no nisu me mogli odvojiti ni prijeteći medvjedima i vukovima… Baš će mene medo uz ovakve divne jagodice.Sada, već ozbiljno odrasla, rijetko imam prilike otići u šumu. Ne trudim se dovoljno. No zato se na placu jednstavno raspametim kada krenu jagode, maline, trešnje, višnje, ribiz, kupine, bobice i kuglice svih boja i okusa, ma tko će ih sve nabrojati. Ne znam koja mi je finija i bolja za kolače. Jednostavna štrudla od bilo kojih bobica fantastična je delicija, zubi mi činu vodu, rekli bi Dubrovčani, čim je se sjetim. Kreme, marmelade, želei, moussevi, sladoledi, biskviti… Ali zašto komplicirati?! Jagode sa šlagom. Mislim, onako, jagode plus šlag. Može li biti jednostavnije? I ne mislim na ono biljno vrhnje plastičnih nota - fino, mliječno vrhnje koje se topi u ustima, uz reskost sočnih jagoda, baci me u ekstazu. 

Josip Regović / StoryGourmet Iskušajte recepte Petre jelenić


Ne znam koja mi je finija i bolja za kolače. Jednostavna štrudla od bilo kojih bobica fantastična je delicija, zubi mi činu vodu, rekli bi Dubrovčani, čim je se sjetim. Kreme, marmelade, želei, moussevi, sladoledi, biskviti… Ali zašto komplicirati?! Jagode sa šlagom. Mislim, onako, jagode plus šlag. Može li biti jednostavnije? I ne mislim na ono biljno vrhnje plastičnih nota - fino, mliječno vrhnje koje se topi u ustima, uz reskost sočnih jagoda, baci me u ekstazu

stavno raspametim kada krenu jagode, maline, trešnje, višnje, ribiz, kupine, bobice i kuglice svih boja i okusa, ma tko će ih sve nabrojati.

Ne znam koja mi je finija i bolja za kolače. Jednostavna štrudla od bilo kojih bobica fantastična je delicija, zubi mi činu vodu, rekli bi Dubrovčani, čim je se sjetim. Kreme, marmelade, želei, moussevi, sladoledi, biskviti… Ali zašto komplicirati?! Jagode sa šlagom. Mislim, onako, jagode plus šlag. Može li biti jednostavnije? I ne mislim na ono biljno vrhnje plastičnih nota - fino, mliječno vrhnje koje se topi u ustima, uz reskost sočnih jagoda, baci me u ekstazu

stavno raspametim kada krenu jagode, maline, trešnje, višnje, ribiz, kupine, bobice i kuglice svih boja i okusa, ma tko će ih sve nabrojati.

Ne znam koja mi je finija i bolja za kolače. Jednostavna štrudla od bilo kojih bobica fantastična je delicija, zubi mi činu vodu, rekli bi Dubrovčani, čim je se sjetim. Kreme, marmelade, želei, moussevi, sladoledi, biskviti… Ali zašto komplicirati?! Jagode sa šlagom. Mislim, onako, jagode plus šlag. Može li biti jednostavnije? I ne mislim na ono biljno vrhnje plastičnih nota - fino, mliječno vrhnje koje se topi u ustima, uz reskost sočnih jagoda, baci me u ekstaz