Što s viškom startera?

Donosimo savjete kako upotrijebiti višak startera od domaćeg kvasca

Shutterstock

Brojni ljubitelji kruha od domaćeg kvasca ne znaju što bi s viškom startera, a stručnjakinja za kruh i peciva od sourdough tijesta Martha de Lacey donosi savjete kako ga upotrijebiti, odnosno što učiniti da ga ne morate baciti.

“Sav višak startera stavite u takozvano 'odlagalište', staklenku koju možete držati u hladnjaku, gdje će nastaviti sporo fermentirati čak i ako ga ne hranite. Nakon nekog vremena će posivjeti, postati još kiseliji i malo više tekuć, ali to je sve u redu, nemojte se brinuti”, poručuje Martha.

Shutterstock 

Dodaje kako se višak startera može dobro iskoristiti za palačinke, vafle, kekse, muffine, tijesto za pohanje pilatine na pariški...

“Kako brašno fermentira, gluten se počinje raspadati i prestaje djelovati. A primjerice za browniese baš želite slabi gluten kako kolači ne bi bili gumeni”, nastavlja de Lacey.

Shutterstock 

Slično misli i Edd Kimber, autor knjige 'One Tin Bakes', koji višak startera koristi za kruh od banane te krekere s maslinovim uljem i sirom, a i sjajna Slovenka Anita Šumer ima pregršt trikova kako iskoristiti višak startera. Uvijek postoji i netko tko se još nije zarazio kvasomanijom, a kome možete darovati višak.