Ako danas ne pojedete barem kockicu čokolade, definitivno ste pogriješili! Jer danas se obilježava Svjetski dan čokolade, omiljene slastice mnogih.
A zašto baš na današnji dan? Navodno je baš na današnji dan, davne 1550. godine čokolada po prvi put stigla u Europu, odnosno počela se širiti Starim kontinentom. Španjolskom istraživaču Hernánu Cortésu 1519. godine navodno je asteški vladar Montezuma ponudio vrući napitak Xocolātl kojem je baza bio kakao. On je po povratku u Španjolsku podlučio to piće ponuditi svojima sunarodnjacima, ali ga je obogatio vanilijom, šećerom i cimetom kako bi mu poboljšao okus. Napitak je postao iznimno popularan u Engleskoj i Francuskoj u 17,. stoljeću tijekom španjolske okupacije, a krute čokolade počele su se proizvoditi u 19. stoljeću. Sve ostalo je povijest.
I zato se danas, bez krivnje i straha za liniju, obilato počastite čokoladom, a možete njome iznenaditi i dragu osobu. I nestrpljivo čekajte novu prigodu jer već 28. srpnja je Dan mliječne čokolade, 22. rujna je Svjetski dan bijele čokolade, 16. prosinca slavimo Dan bilo čega umočenog u čokoladu (Chocolate Covered Anything Day), dok je 10. siječnja Dan gorko-slatke čokolade!
300 g maslaca sobne temperature
8 g soli
120 g šećera
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
180 g šećera
150 g mlijeka
180 g glatkog brašna, prosijanog
5 g praška za pecivo
120 g bademovog brašna
30 g kakaa
70 g mlijeka
Za ganache:
150 g čokolade sa 55 ili 60 posto kakaa
150g vrhnja za šlag
Zagrijte pećnicu na 170° C. Namastite i pobrašnite kalup. Miksajte šećer, maslac i sol dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dok se maslac miksa napravite pastu od kakaa i 70 g mlijeka. Postepeno dodajte žumanjke u maslac i šećer. Pomiješajte sve suhe sastojke i naizmjenično s 150 g mlijeka dodajte u smjesu maslaca i žumanjaka. Napravite snijeg od bjelanjaka i 180g šećera i iz tri puta dodajte u smjesu žumanjaka i maslaca (smjesa će izgledati malo razdvojeno). Odvojite 400 g smjese i umiješajte pastu od kakaa. Naizmjenično stavljajte svijetlu pa tamnu smjesu u kalup. Stavite peći na otprilike 55 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha. Kada kuglof izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi dvadesetak minuta. Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. U međuvremenu napravite ganache tako da zakuhate vrhnje i prelijete preko čokolade. Sjedinite smjesu i prelijte preko kuglofa. Pospite dehidiriranim voćem, orašastim plodovima, kokosom... budite kreativni!