Među prvima smo kušali jesenski meni restorana Crna svinja

Čeka nas ukusna jesen

Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Lako je tako: juneće obraze navečer staviš u pećnicu na 75 stupnjeva i kad se probudiš, jelo je gotovo. Ti sporo pečeni juneći obrazi bili su zvijezda ručka u čepinskom restoranu Crna svinja na kojem nam je šesteročlana ekipa Marinka Rotima u suradnji s shefom Marijom Čepekom predstavila jesenski meni. Nije, naravno, tako jednostavno. Obraze su devet sati kuhali u dubokoj masnoći pa poslužili na marmeladi od plavih šljiva i kave s kroketima od bundeve. Meso se topilo, prilozi su grijali, a vino, Frankovka Goldberg 2012. iz Belja, stvaralo je ravnotežu.

Bakhov sin Ivo Kozarčanin 

Prethodila su jela od crne slavonske svinje u skladu s nazivom dobro osmišljenog i, pokazalo se, vrlo dobro posjećenog objekta čija je terasa i početkom tjedna bila puna. Počelo je suhim mesom: pršutom, bijelom slaninom, konačno pristojno rezanim kulenom, što znači da je tanak nekoliko milimetara, a ne proziran, buđolom, salamom, sušenom pečenicom te odličnim čvarcima kuhanima tog jutra i pjenušcem Tomac Diplomat koji nam je bio i piće dobrodošlice. Ocjenjivali smo i je li bolji chutney od jabuke (jednostavniji) ili od grožđa (kompleksan), složili se s ekipom restorana da će se njihova kombinacija dopasti svakome, pa nastavili kremastim rižotom s patliđanima, pršutom i čipsom od patliđana.

Bakhov sin Ivo Kozarčanin 

Zvijezda ranog poslijepodneva bili su svinjski kotleti. To je za pripremu najzahtjevniji dio svinjskog mesa zato što je suh, no Marijo, Marinko i ekipa su ga pekli na 65 stupnjeva i meso u obliku tomahawka bilo je sočno i mekano poput zrele dinje. Pratili su ga pečeni bijeli krumpir iz obližneg Ernestinova prethodno prokuhan s brašnom od bijelog kukuruza, umak od frankovke, zaprženi luk, klice...

Bakhov sin Ivo Kozarčanin 

 Lijepu priču zaokružili smo s dva nježna čokoladna deserta, a i vinima smo prošetali Slavonijom i Podunavljem, od klasičnog Sauvignona vinarije Galić iz Kutjeva do Chardonnaya Sur lie Jasne Antunović iz Dalja. Vinskom kartom opravdano dominiraju lokalna vina, uz poneki klasik vinskih regija pa i iz inozemstva.

Bakhov sin Ivo Kozarčanin 

Dobar dio namirnica u Crnu svinju stiže iz vlastitog uzgoja, imaju kuniće, patke te kokoši berlinke čije je meso na putu od domaćih prema fazanu i savršeno je za krepke juhe, a i ono što nije njihovo pokušavaju nabaviti od kooperanata iz okolice. Terra Negra Country Club nudi i luksuzni smještaj u Villi Pi. Okružena je zelenilom, među kojim je i povrtnjak, što nadopunjuje turistički dio poslovanja Žito grupe Marka Pipunića.

Bakhov sin Ivo Kozarčanin 

'Neki sa sobom po svijetu vode vozača, drugi tjelohranitelja, a Marko Pipunić kuhare', prenio je Marinko Rotim Pipunićeve riječi. Sudeći po tome što ti kuhari pripremaju, isplatilo ih se voditi i treba ih pustiti da i dalje uče putujući pa će i sve više svjetskih putnika doći učiti o finoj hrani u okolicu Osijeka.