Vinska trica petkom

Promjenjivo vrijeme za vikend najavljuju meteorolozi, povremeno s kišom, no širom Hrvatske barem će jedan dan biti suh pa prva Vinska trica preporučuje i vina primjerena jelima koja se mogu pripremati u prirodi

Julio Frangen Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Svakako je sad prilika za kušanje Graševine de Gotho 2018. kojim je Kutjevo osvojilo platinastu medalju na ovogodišnjem ocjenjivanju britanskog vinskog časopisa Decanter, a cjenovno je, barem povremeno, gotovo svakome prihvatljivo. Glavni enolog Kutjeva Ivan Marinclin i njegova ekipa konačno su dobili i službeno priznanje za dobar posao u vinogradima i podrumu proteklih nekoliko godina.

StoryGourmet Press  Graševina de Gotho 2018., Kutjevo    Impresivno vino, opisali su Decanterovi ocjenjivači i dodijelili mu 97 bodova od 100 Teorija upućuje na bijelu ribu, u praksi je bila izvrsna uz janjetinu s ražnja, rajčicu i luk

 Ova je graševina prekrasan pokazatelj što sorta može dati kad joj se pravilno pristupa i dokaz da je i kvalitetom, a ne samo količinama, najznačajnija u Hrvatskoj. S Ivanom smo je pili na maloj proslavi velikog priznanja, kad je i njegov imenjak Ivan Enjingi rekao da je to najbolje vino koje je Kutjevo dosad napravilo.

Borgonja, kako u Istri zovu frankovku, merlot i teran sirovina su za Rosé porečke Lagune, vino čija je kvaliteta postojana iz godine u godinu, kao i ostalima koja stižu iz jedne od najvećih hrvatskih vinarija. Odličan odnos cijene i kvalitete. Mnogi će reći kako je riječ o vinu za svaki dan, ali bio bih jako zadovoljan da mi u čašu nikad ne dođe lošije vino od ovoga. Zatvoreno je navojnim čepom pa vrlo praktično i za uživanje na izletima. Može se spariti s vrlo širokim izborom jela, gotovo svima osim onih od crvenog mesa, ili samo od povrća. Pristaje i desertima koji nisu jako slatki, a fino gasi žeđ za toplijih dana. Ima vino i jedan „problem“:  svaki gutljaj vrlo brzo traži sljedeći. 

 Velika je vinska godina 2011. bila širom Hrvatske, pa je i Crni pinot Primus izvrsne zagorske vinarije Bolfan Vinski vrh veliko vino. Sorta je iznimno zahtjevna u vinogradu, a i kad vrijeme i znanje dopuste vrhunsko grožđe, u podrumu treba dobro paziti da ne bi nešto pošlo po krivom. Vina Tomislava Bolfana poprilično su osobna, sva imaju ekološki certifikat, a u praksi su na granici s biodinamičkima. „Vrhunac u vinu, potpuno prirodnom vinu, cilj je do kojega želimo doći uz primjenu 100 posto prirodnog načina uzgoja vinove loze i potom prerade mošta u vino“, ideja je s kojom je Tomislav prije 13 godina strasno ušao u vinski svijet, a ta se strast i danas vidi u njegovim vinima.