Split je od 7. do 10. listopada bio gastronomsko središte Mediterana, grad domaćin sedmom izdanje međunarodnog gastronomskog festivala Taste the Mediterranean. Festival koji slavi gastronomiju, mediteransku hranu, kulturnu baštinu i način života,uz brojne predavače, paneliste i gastro entuzijaste iz cijelog svijeta, okupio i vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.
Nakon odlične večere na kamenim stolovima Splitske peškarije, koju je chef Zlatko Marinović Noštromo u srijedu navečer pretvorio u najluksuzniji restoran, a na kojoj su uzvanici uživali i u Papinskom brudetu čiji recept potječe iz 1177., u četvrtak je u Briig Boutique hotelu, 7. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean bio je i otvoren.
„Ovaj festival pridonosi promociji Hrvatske kao eno-gastronomske destinacije. A u novim okolnostima, razmjena iskustava jedan je od najvažnijih elemenata za zajedničku europsku turističku promociju“ - izjavio je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostima je zaželio dobrodošlicu u grad koji odiše mediteranskom kulturom na svakom koraku.
„U ovakvim uvjetima nije bilo lako organizirati festival, ali svi su se chefovi odazvali s oduševljenjem, iako je svima izuzetno teško.“ - rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean, koja je spomenula i akciju “dva do dvanaest" hrvatskih ugostitelja pogođenih korona krizom.
Nakon panela posvećenom važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, na kojemu je španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E. Alonso Dezcallar de Mazarredo govorio o španjolskom iskustvu. U okviru Dana Španjolske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, održana je prezentacija španjolskih proizvoda od „jamon iberico“ španjolskog pršuta do sira, pa do slanih inćuna i maslinovog ulja, a slasne zalogaje priredila je najpoznatija španjolska chefica, Maria José San Roman, iz restorana Monastrell u Alicanteu, koja je ujedno i ambasadorica španjolske mediteranske prehrane te ima jednu Michelin zvjezdicu.
“Spaja nas zajedničko podneblje, s istim namirnicama, a svatko od nas ima svoj kulinarski identitet vezan uz tradicije naših zemalja.“ - izjavila je chefica koja je u Split stigla s grupom vrhunskih chefica iz drugih zemalja. To su Flora Mikula iz Francuske, Beatriz Gonzalez iz Mexica, Keiko Nagae iz Japana, Georgiana Viou iz Benina i Dina Nikolaou iz Grčke. Sve su one i članice novoosnovane platforme Mediterranean Women Chefs koja se zalaže za bolji položaj žena u gastronomiji.
Na panelu posvećenom ženama u gastronomiji uz chefice su gostovali i francuski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Gaël Veyssière, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te Zrinka Ferina, glavna urednica magazina Story Gourmet, koja je istaknula veliku važnost suradnje medija sa ženama u gastronomiji.
U sklopu prvog dana festivala, veliki interes je privukla i ekskluzivna četveroručna istarsko-dalmatinska večera powered by Story Gourmet, koju su u restoranu Štorija priredili poznati splitski chef Ivan Pažanin i istarski chefa Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Umaga.
U okviru prvog dana priređena je i degustacija španjolskih vina a ekskluzivnu španjolsku večeru u restoranu Median hotela Briig priredili su chefica Maria José San Roman i chef Jerko Roso.
Posebno zanimljiva bila je i panel diskusija na temu EU strategije za održivu hranu „From Farm to Fork“ (S polja na pjat) na kojoj su uz eurozastupnicu Biljana Borzan, sudjelovali i zanimljivi panelisti, Darko Mamić (distribucijski lanacTommy), Vesna Mislović (OPG Capra domestica), Jan de Joong iz CROPA, Sonja Todorović-Karoglan, Ecologica, i dr.sc Darko Znaor, koji su kroz zanimljiva izlaganja i primjere ukazali na važnost strategije te utjecaj hrane na zdravlje ljudi.
Drugi dan festivala uveličale su dvije večere. U restoranu Zrno Soli večeru su pripremili chef Ippei Uemura i chef domaćin Stjepan Vukadin, a istovremeno, kuhinju restorana Zora Bila zauzele su žene: pet stranih gošći s domaćim cheficama Sandrom Tahirović i Vesnom Miletić pripremile su ženski spektakl okusa.
Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom pa su manifestaciju posjetili i gradonačelnik općine Aristoteles, gospodin Stylianos Valianos te gradonačelnica općine Cassandra, Anastasia Chalkia. Delegaciju su primili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te načelnik općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić. Mediteranskoj zemlji poznatoj po svojoj gastronomiji i bogatstvu njezine regije Eastern Halkidiki posvećen je događaj u luksuznom hotelu Martinis Marchi, smještenom na Šolti. Gosti su nakon predstavljanja jedinstvene vinske staze Svete Gore (Mount Athos) i gastronomske manifestacije Kouzina Feast, uživali u vrhunskom meniju chefa Tonija Miloša.
Eksluzivna završna večera festivala održana je u restoranu Bokeria kitchen & wine u kojem su svoje snage ujedinili gost chef Hrvoje Zirojević, iz restorana Laganini, Palmižana i domaćini - chefovski tim Klara Maleš, Karla Katavić, Maša Zeleni i Ante Tutavac.
Bogat program bio je ispunjen vinskim radionicama, kulinarskim masterclassovima, prezentacijama, panelima i eksluzivnim večerama, a festival Taste the Mediterannean još je jednom ukazao na važnost razmjene iskustava, učenja od vrhunskih profesionalaca i drugih kultura – s ciljem promocije ljepota, običaja, gastronomije i načina života mediteranskih destinacija.