Vinska trica petkom

O borcima protiv Turaka, zagorskoj postojanosti i krvi kao simbolu ljubavi

Julio Frangen Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Humphrey Bogarth i James Cagney, Robert Redford i Paul Newman, Jerry Lewis i Dean Martin ili Stan Laurel i Oliver Hardy legendarni su filmski parovi s kojima se može usporediti samo jedan vinski, a to su cabernet sauvignon i merlot. Ti su pravi glumci različitih karaktera, kao divlji cabernet i uglađeni merlot. Unatoč suprotnostima te su sorte savršen par i okosnice glasovite bordoške kupaže koja daje neka od najboljih i najskuplljih crnih vina na svijetu. Lijepo se druže i u popriličnom broju hrvatskih vina, a nekad i varaju uobičajenog partnera kao, na primjer, u prvom vinu iz ovotjedne Vinske trice.

StoryGourmet Press  Kapistran Iločkih podruma. U voćnim aromama dominira kupina, ugodan je utjecaj drveta, a okus je svjež i skladan.Pristaje hladnim predjelima od suhog mesa, te jelima od svinjetine, junetine pa i divljači. Cijena - 34,99 kuna

Cabernet sauvignon u kvalitetnom vinu Iločkih podruma Kapistran crni ljubuje s frankovkom. Ta predivna srednjeeuropska sorta ima smirujuću ulogu u ovom vinu i aromama crvenog voća omekšava napadnije kupinu i borovnicu. Ime je vino dobilo prema talijanskom franjevcu, papinskom izaslaniku i borcu protiv Turaka sredinom 15. stoljeća koji se posebno istaknuo u borbi za Beograd 1456., a umro je u Iloku. Ne zna se gdje mu je grob, no Iločani su mu posvetili samostan, a poslije i fino vino s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Pune ga i u litrene boce, s cijenom podjednakom onoj butelji s kvalitetnim vinom, a u butelje i kao vrhunsko koje stoji oko 70 kuna.

StoryGourmet Press  Petrač Karizma - kompleksno, bogato i skladno vino fino miriše po crnom voću, slađim začinima pa i čokoladi. Pašticada i jela od divljači jako su dobro društvo Karizmi za stolom, kao i zreli meki sirevi. Cijena - 94,98 kuna.

U Zagorju nema zamjenskih glumaca pa je Karizma vinarije Petrač s Hršak brega nedaleko od Krapinskih toplica odličan klasičan bordoški miks i već godinama jedno od najpouzdanijih hrvatskih crnih vina. Cabernet sauvignona je 70 posto i dugo je maceriran što vinu daje strukturu, punoću i taničnost, a merlot ga obogaćuje voćnim aromama. U mirisu se prepoznaju zreli crni ribiz i borovnica te džem od šljiva začinjen laganom aromom vanilije iz drvenih bačava. Okus je svjež zahvaljujući finim kiselinama koje s lijepo uklopljenim taninima Karizmi jamče dugovječnost, a višegodišnje odležavanje daje mu kompleksnost, koja se iskazuje u nježnoj pikantnosti. Jako voli kad ga se posluži u većoj čaši za crna vina.

StoryGourmet Press  G&J Tvoja krv i moja - Miriše na čokoladu, crno voće i papar, okus mu je razigran, moćan i topao te iznimno dug. Izvrsno pristaje ponajboljim komadima srednje pečenog crvenog mesa te zrelim sirevima. Cijena - 181,75 kuna.

Izvrstan CSM radi i garažna vinarija G&J. Iza kratice se kriju već navedene sorte, a iza inicijala Gino Matulić i Jadranka Svaguša, koji kupuju ponajbolje grožđe iz nadinskih vinograda pa rade vino. I to kakvo vino? Takvo da im je, prekrasno je to napisao autor 'Vinskih priča' Željko Garmaz, žao kad bocu moraju prepustiti nekom drugom, bez obzira daruju li je, ili prodaju. To je vino poprilično teško opisati. Ono miriše na zemlju i divljač, na suhe šljive i suhe smokve, ali i na papar i metvicu. U okusu se osjete kupine, alkohol je izvrsno uklopljen, a tanini su uglađeni i fini zato što dugo sazrijeva prije izlaska na tržište, najmanje četiri godine. Zbog toga je u nazivu i krv. Ona, rekao je Gino Matulić, simbolizira ljubav, trud, napor i brigu uloženu u vino koje je svu tu muku vratilo nečin što ponosno mogu ponuditi drugima.

%MCEPASTEBIN