4 recepta za neobične veganske pizze

Ako su vam već dosadili isti načini pripreme koji uključuju samo kombinacije povrća, donosimo vam nekoliko ukusnih inovacija

Profimedia

Da, veganska pizza možda nekima zvuči kao okismoron - nema sira, šunke, pršuta... Istina, uvijek ostaje povrće, ali možda su vam dosadile uvijek iste kombinacije s gljivama, rajčicom, tikvicama, maslinama... Stoga smo vam odlučili predložiti četiri zanimljiva recepta za pravu, zdravu i jako ukusnu vegansku pizzu. I da, naravno da je prva s tikvom, ipak je jesen!

Profimedia 

Pizza sa butternut tikvom i Ricottom na bazi badema

Sastojci:

1 mala butternut tikva
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
1/2 crvenog luka
1/2 šalice grožđica
1.5 šalica rikole, špinata ili miješanog zelenja
Sol i papar
1/3 šalice ricotte na bazi badema


Za tijesto:

1/2 kvasca
1/2 kg bijelog glatkog brašna
Par ulica ulja
Šalica vode
Žlica šećera
Žlica soli


Napravite tijesto i dok se ono odmara, narežite tikvu na kockice i izvadite sjemenke. Stavite na lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom. Pecite na 250 stupnjeva 35-45 minuta. Dok je tikva u pećnici, tanko narežite crveni luk. Pripremite ostale sastojke - zelenje, grožđice i zamjenu za sir.
Razvucite tijesto, malo ga premažite maslinovim uljem, pospite riccottom a zatim dodajte pečenu tikvu, zelenje, grožđice i luk. Začinite solju i paprom.
Pecite 20 minuta, dok sastojci ne omekšaju i dok kora ne dobije zlatnu boju. Pažljivo izvadite iz pećnice, prelijte s malo balzamičnog octa i uživajte!


Pizza sa humusom

Sastojci:

1 šalica humusa (obični ili sa češnjakom)
1/2 šalice svježeg špinata
1/2 šalice cherry rajčica
1/2 crvenog luka
1/2 šalice srčike artičoka
2 žličice suhog talijanskog začina
Sol i papar
Maslinovo ulje

Priprema:

Napravite tijesto i dok se odmara, tanko narežite crveni luk, prepolovite cherry rajčice i grubo nasjeckajte srčike artičoke. Razvučeno tijesto premažite humusom a zatim na to stavite povrće. Dodajte talijanske začine te sol i papar. Pecite na 200 stupnjeva 18 minuta.Pažljivo izvadite iz pećnice, a zatim pokapajte maslinovim uljem. Izrežite, poslužite i uživajte!

Veganska nacho pizza

Sastojci:

1 zreli avokado
1 žlica soka limete
svježi korijander
1 crvena paprika
1 jalapeno paprika
Vegansko kiselo vrhnje
1/2 šalice teksturiranog biljnog proteina
2 žlice taco začina
1/2 bijelog ili žutog luka
1/4 šalice vode
1 žlica ulja avokada
Sol i papar

Priprema:

Dok se tijesto za pizza odmara, narežite na julienne papriku, narežite jalapenose i luk, te grubo nasjeckajte korijander.
Teksturirani biljni protein stavite u vodu na oko 5 minuta da se hidratizira. Zagrijte ulje avokada na srednje jakoj vatri u tavi. Dodajte luk, pa pirjajte nekoliko minuta dok ne zamiriše, povremeno miješajući. Umiješajte protein, taco začine, paprike i jalapenose i nastavite kuhati 5-7 minuta, često miješajući. Ostavite da se ohladi.
Razmrvite avokado po tijestu i pokapajte sokom limete te solju i paprom. Dodajte sastojke koje ste pripremili na ulju avokada. Zapecite a kad je gotovo ukrasite svježim korijanderom i hrpom veganskog kiselog vrhnja.


Veganska Caprese Pizza

Sastojci:

4 češnja češnjaka
2 organske rajčice
Balzamični ocat
Maslinovo ulje
1.5 šalica veganske mozzarelle
sol i papar
1/3 šalice svježeg bosiljka


Priprema:

Napravite tijesto, pustite ga da odradi i potom ga razvucite. Premažite ga s malo maslinovog ulja i pospite s veganskom mozzarellom. Dodajte nasjeckane rajčice i mljeveni češnjak. Dobro začinite sa soli i paprom. Pecite 12 minuta na 250 stupnjeva. Pažljivo izvadite iz pećnice, dodajte bosiljak, prelijte balzamikom i odmah poslužite.