Mirisni klobuci omiljena su hrana u svako doba godine ali najukusnija upravo sada, u jesen. I dok uvijek imamo mogućnost uživati u šampinjonima i bukovačama sada je vrijeme za zalogaje s gljivama koje rastu u šumama, poput vrganja te mirisnih lisičarki. Odlično se slažu sa sirevima, prženim lukom, mesu daju na sočnosti, a s odabirom omiljenih začina mogućnosti kreiranja zdravih, zasitnih i prije svega ukusnih obroka su velike. Okušajte se i u kombinacijama gljiva i sezonskih plodova kao što su kesteni i bundeve, vrijedi svakog pokušaja. Donosimo recepte!
RECEPT 1
Bruschtte s vrganjima, piletinom i sirom
maslinovo ulje
200 g vrganja
2 češnja češnjaka
8 kriški kruha
200 g sira brie
2 filea pilećih prsa
1 manja ljuta papričica
svježi vlasac i peršin
sol, papar
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte dvije žlice ulja, dodajte vrganje narezane na ploške te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite oko tri minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Vrganje, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko deset minuta. Poslužite odmah.
RECEPT 2
Prhka pita s lisičicama i lukom
250 g brašna
125 g hladnog maslaca
50 ml vode
sol, papar
2 režnja češnjaka
1 vezica mladog luka
3 jaja
150 g crème fraîche
100 ml mlijeka
400 g lisičica
50g dimljene slanine
50 g sučenih rajčica iz ulja
Umijesite glatko tijesto od 250 g brašna, 125 g hladnog maslaca, malo soli i 50 ml vode pa ga pokrivenog ostavite u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme nasjeckajte dva režnja češnjaka te na kolutiće narežite vezicu mladog luka. Češnjak i mladi luk pirjajte na žlici maslaca oko tri minute. Umutite tri jaja, 150 g crème fraîche (ili gušćeg vrhnja za kuhanje) i 100 ml mlijeka pa začinite solju i paprom. U to umiješajte češnjak i mladi luk. Očistite i ovisno o veličini raspolovite 400 g lisičica. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Gljive pržite oko minute na žlici maslaca pa ih posolite i popaprite. Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik, položite u duguljasti valoviti kalup (15 x 30 cm), po tijestu posložite lisičice, prelijte mješavinom luka i jaja s vrhnjem te pecite 30 minute. U međuvremenu na trakice narežite i lagano popržite 50 grama dimljene slanine. Nasjeckajte i 50 grama rajčica iz ulja pa pečenu pitu ukrasite pripremljenom slaninom, rajčicama i timijanom.
RECEPT 3
Složenac od palente s gljivama
3 šalice instant palente
6 šalica vode
250 g šampinjona ili druge vrste gljiva
50 g maslaca
100 g mozzarelle
100 g mekog sira po odabiru
1 žlica brašna
0,5 l gotovog bešamel umaka
začini po želji
Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju. Kad je gotova, izlijte je u široku posudu i ostavite sa strane. Važno je da posuda bude široka jer ćete palentu poslije, kad se ohladi, narezati na dva dijela, po mogućnosti u oblik posude za pečenje. U međuvremenu rastopite maslac i na njemu pirjajte gljive narezane na tanke ploške. Začinite po želji. Meki sir naribajte, a mozzarelu narežite na ploške. Na dno vatrostalne posude stavite sloj palente, na palentu posložite gljive, naribani sir i mozzarellu te prelijte s malo bešamela. Preko toga stavite drugi sloj palente te slaganje završite gljivama, sirom i ostatkom bešamelom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Poslužite toplo.