Vinska trica petkom

O svadljivcima i veseljacima, tečaju kako naučiti tko je Giorgio Clai, mami i tati te Božiću

Julio Frangen Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Vina se, poput ljudi, mogu podijeliti na dvije vrste, svadljivce i veseljake.

Svadljivci među ljudima su, pisao sam u završnom polavlju Škole vina Bakhova sina, oni kojima je čaša uvijek poluprazna, a nikad polupuna, ne raduje ih to što je vino odlično nego ih ljuti zato što je preskupo, ali i oni koji misle da o vinima, kao i o životu, sve znaju pa ne žele ni čuti tuđe dojmove, a kamoli ih poslušati. To su oni ljudi koji imaju "svoje" vino i druga ne žele ni kušati.

Svadljiva vina su ona čije grožđe, figurativno, nije imalo dovoljno sunca dok je sazrijevalo, a sok dovoljno ljubavi prije nego što je postao vino. Ona grebu grlo, grizu želudac, zamućuju um i jako su loše društvo.

Veseli ljudi uvijek se smiju, pa ne trebaju reći dobar dan da bismo shvatili kako doista žele da nam bude ljepše nego što je, a njihov je smijeh zarazan pa ćemo se smijati i mi. I vesela vina se smiju. To su ona čiji gutljaj izaziva da se "cmokne" usnama. Nakon njega je toplo pri srcu i bistro u glavi.

Veselo vino podjednako lako prepoznat će oni koji ulaze u svijet vina i oni koji njime dugo putuju. Što se više uči o vinu, čini se da se o njemu manje zna, pa u stvari svi stoje na obali oceana i, poput Kolumba, znaju kojim će putem krenuti, ali samo misle da znaju i kuda će stići. Evo tri vesela vina za vesele ljude.

StoryGourmet Press  CRose, ružičasto vino od cabernet sauvignona Mladena Sibera. Cijena - 65 kuna

Lijepu boju, ugodan voćni miris i skladan, pun, mekan okus ima CRose, ružičasto vino od cabernert sauvignona umirovljenog osječkog zubara i erdutskog vinara Mladena Sibera. Vino je veselo poput naziva koji su mu Dušica i Mladen Siber dali, a i etiketa izaziva smiješak. Sredina jeseni možda nije vrijeme kad treba preporučivati rose, no ovaj od cabernet sauvignona zavodit će na nekoj od posljednjih ovogodišnjih roštiljada, dobar je aperitiv, a fino će pristajati i jelima od plave ribe. U e-vinoteci Vinita butelja stoji 65 kuna.

StoryGourmet Press  Clai Refošk Baracija. Fino pikantan i dobro društvo raznim mesnim jelima. Cijena - 94,25 kuna

Istarski vinski čarobnjak Girorgio Clai Refošk Baracija radi od grožđa iz novoposađenog vinograda po kojem ga je i nazvao. Clai se proslavio refoškom. Od njega je i Brombonero, jedan od najtraženijih hrvatskih crnjaka koji se uglavnom proda netom nakon što dođe u prodavaonice. Ovaj je refošk Clai za početnike, odnosno one koji još nisu naučili koliko su posebna Giorgiova vina. Odležava godinu dana u velikim hrastovim bačvama, fino je pikantan i dobro društvo raznim mesnim jelima. Butelja je u Miva Galeriji vina 94,25 kuna.

StoryGourmet Press  Ahearne Terence Patrick - 20% plavca malog, 40% darnekuše, 40 % pošipa. Odnjegovan u francuskim bačvicama, svježeg baršunasto-svilenkastog okusa. Cijena - 180 kuna

Nakon što je majci posvetila Rosinu, ružičasto vino od darnekuše, Londončanka irskog podrijetla Jo Ahearne je napravila crnjak Terence Patrick koji nosi ime njezina oca. Riječ je o mješavini crnih i bijele sorte iz više berbi. Sadrži 20 posto plavca malog iz 2015., 40 posto također crne sorte darnekuše i 40 posto pošipa. Odnjegovan je u francuskim bačvicama i svježeg je baršunasto-svilenkastog okusa s izraženijim aromama cimeta i klinčića pa smo ga nazvali Božićnim vinom. Butelju Jo prodaje u vinariji Vrisniku na Hvaru po 180 kuna.