Vina se, poput ljudi, mogu podijeliti na dvije vrste, svadljivce i veseljake.
Svadljivci među ljudima su, pisao sam u završnom polavlju Škole vina Bakhova sina, oni kojima je čaša uvijek poluprazna, a nikad polupuna, ne raduje ih to što je vino odlično nego ih ljuti zato što je preskupo, ali i oni koji misle da o vinima, kao i o životu, sve znaju pa ne žele ni čuti tuđe dojmove, a kamoli ih poslušati. To su oni ljudi koji imaju "svoje" vino i druga ne žele ni kušati.
Svadljiva vina su ona čije grožđe, figurativno, nije imalo dovoljno sunca dok je sazrijevalo, a sok dovoljno ljubavi prije nego što je postao vino. Ona grebu grlo, grizu želudac, zamućuju um i jako su loše društvo.
Veseli ljudi uvijek se smiju, pa ne trebaju reći dobar dan da bismo shvatili kako doista žele da nam bude ljepše nego što je, a njihov je smijeh zarazan pa ćemo se smijati i mi. I vesela vina se smiju. To su ona čiji gutljaj izaziva da se "cmokne" usnama. Nakon njega je toplo pri srcu i bistro u glavi.
Veselo vino podjednako lako prepoznat će oni koji ulaze u svijet vina i oni koji njime dugo putuju. Što se više uči o vinu, čini se da se o njemu manje zna, pa u stvari svi stoje na obali oceana i, poput Kolumba, znaju kojim će putem krenuti, ali samo misle da znaju i kuda će stići. Evo tri vesela vina za vesele ljude.
Lijepu boju, ugodan voćni miris i skladan, pun, mekan okus ima CRose, ružičasto vino od cabernert sauvignona umirovljenog osječkog zubara i erdutskog vinara Mladena Sibera. Vino je veselo poput naziva koji su mu Dušica i Mladen Siber dali, a i etiketa izaziva smiješak. Sredina jeseni možda nije vrijeme kad treba preporučivati rose, no ovaj od cabernet sauvignona zavodit će na nekoj od posljednjih ovogodišnjih roštiljada, dobar je aperitiv, a fino će pristajati i jelima od plave ribe. U e-vinoteci Vinita butelja stoji 65 kuna.
Istarski vinski čarobnjak Girorgio Clai Refošk Baracija radi od grožđa iz novoposađenog vinograda po kojem ga je i nazvao. Clai se proslavio refoškom. Od njega je i Brombonero, jedan od najtraženijih hrvatskih crnjaka koji se uglavnom proda netom nakon što dođe u prodavaonice. Ovaj je refošk Clai za početnike, odnosno one koji još nisu naučili koliko su posebna Giorgiova vina. Odležava godinu dana u velikim hrastovim bačvama, fino je pikantan i dobro društvo raznim mesnim jelima. Butelja je u Miva Galeriji vina 94,25 kuna.
Nakon što je majci posvetila Rosinu, ružičasto vino od darnekuše, Londončanka irskog podrijetla Jo Ahearne je napravila crnjak Terence Patrick koji nosi ime njezina oca. Riječ je o mješavini crnih i bijele sorte iz više berbi. Sadrži 20 posto plavca malog iz 2015., 40 posto također crne sorte darnekuše i 40 posto pošipa. Odnjegovan je u francuskim bačvicama i svježeg je baršunasto-svilenkastog okusa s izraženijim aromama cimeta i klinčića pa smo ga nazvali Božićnim vinom. Butelju Jo prodaje u vinariji Vrisniku na Hvaru po 180 kuna.