VIŠE OD VOĆA Znate li da postoji oko 10000 sorti osvježavajućih jabuka?

Omiljeno voće može se pripremiti na bezbroj načina

Profimedia

Razlikuju se po veličini, izgledu, boji te po okusu i sočnosti ali bez obzira jedno su od najomiljenijeg voća čiji sadržaj čini veliki sadržaj voda, potom ugljikohidrati, masti, bjelančevine i celuloza. Ali tu su i šećeri, pektin te brojni vitamini i minerali koji jabuku čine tako važnom u našoj prehrani. I dok smo navikli da je jabuka voće u kojem uglavnom uživamo u svježem, sirovom stanju vrijeme je podsjetiti koliko je velika uloga ovog voća u svakodnevnom kreiranju zdravih obroka za cijelu obitelj. Jer jabuke se mogu kuhati, peči, sušiti, od jabuka pripremamo domaće džemove, sokove te jabučni ocat.

Profimedia 

Savijače, pite, palačinke, muffini ali i povrtne salate, mesna pečenja, umaci i pirei još su ukusniji ako ih pripremamo s jabukama. Pripremaju se jednostavno a svojim se okusom odlično nadovezuju na druge namirnice te ujedno daju na sočnosti i izuzetnoj aromi. Pa se tako naribana sirova jabuka može dodati pirjanom kupusu kao prilog mesnim jelima, od kuhanih jabuka priprema se pire koji se poslužuje uz razna pečenja a odličan su aromatičan dodatak mesu koje se priprema u pećnici. Recept za sočnu, mekanu i ukusnu piletinu nije nikakva tajna vrhunskih kuhara. Prije nego što sljedeći put stavite peći pile, u njegovu unutrašnjost stavite cijelu jabuku te tako pecite. Okus će vas oduševiti.

Profimedia 

A znati li da u slučaju da vam se smeđi šećer ugrudao i osušio je dovoljno ubaciti krišku jabuke koja će šećeru pružiti svježinu? Jabuke su saveznik zdravlja, dobre kuhinje i ukusnih obroka te vam zato donosimo zanimljive prijedloge uz koje ćete još i više voljeti ovaj plod.

Chutney od jabuka

Sastojci:

1 kg jabuka
50 g suhih aronija
3 srednje velike ljutike
1 žličica mljevenoga suhog đumbira
1 žličica sjemenki gorušice
3 klinčića
3 žlice meda
sok limuna

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice. Ako su domaće, neprskane, ne trebate ih guliti.
Aroniju namočite pola sata u vrućoj vodi. Ljutiku nasitno nasjeckajte. U velikom loncu pomiješajte
jabuke, ocijeđene aronije i ljutiku. Dodajte đumbir, gorušicu, klinčiće i med te sve kuhajte na
srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte kako ne bi zagorjelo, a po potrebi dodajte i malo vode.
Kuhajte oko dva sata da se svi sastojci potpuno skuhaju i prožmu. Pred kraj kuhanja dodajte i sok
jednog limuna. Skuhani chutney prebacite u sterilizirane staklenke, dobro ohladite i pospremite.

Chutney odlično prija uz mesno pečenje kao hladni umak, a može se poslužiti i uz hladne nareske.

Nabujak od sira i jabuka

Sastojci:

250 g posnog sira
2 jaja
300 g jabuka
20 g pšenične krupice
šećer po želji
malo cimeta
1/2 omota šraška za pecivo

Priprema:

Žumanjak, cimet i šećer pjenasto umutite. Dodajte sir, gris, prašak za pecivo i naribane jabuke. U
smjesu dodajte snijeg od bjelanaca. Istresite u zdjelu i pecite oko pola sata, tj. dok ne poprimi lijepu
boju. Nabujak možete poslužiti s kompotom, preljevom od vanilije, čokolade ili nekim voćnim
umakom te sa šlagom.

Povrtni složenac s jabukama

Sastojci:

800 g krumpira
1 korijen celera
4 crvene jabuke
sol
200 ml mlijeka
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
papar
4 kriške polubijelog kruha
2 žlice soja umaka
2 žlice maslaca
4 žlice ribanog parmezana
malo brusnica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite celer i krumpir. Operite jabuke, prerežite ih popola i
odstranite im koštice. Krumpir, celer i jabuke narežite na ploščice, posolite ih te ih poput crijepa
naizmjenično slažite u namašćenu vatrostalnu zdjelu. Izmiješajte mlijeko, jaje i vrhnje, posolite ih i
popaprite. Smjesom prelijte krumpir, celer i jabuke. Složenac pecite u pećnici otprilike 25 minuta.
Kruhu odrežite koru pa ga narežite na sitne kockice koje ćete pokapati sojinim umakom i prepržiti
na vrućem maslacu. Pospite složenac prženim kockicama kruha, dodajte brusnice namočene u malo
vode pa ga pecite još 10 do 15 min. Ako primijetite da je odozgo previše potamnio, možete ga
prekriti aluminijskom folijom. Gotov složenac pospite parmezanom i poslužite dok je još vruć.

Salata od matovilca i jabuka

Sastojci:

2 manje kiselkast jabuke
200 g matovilca
malo svježih vrganja
5 cherry rajčica
1 žlica bijelog octa
1 žlica ulja
sol, papar

Priprema:

Jabuke operite, očistite ih od sjemenki i narežite na vrlo tanke ploškice. Vrganje također očistite i
tanko narežite. Matovilac očistite, operite i protresite. Stavite ga u veliku zdjelu za salatu, pažljivo
umiješajte vrganje, posolite, popaprite i prelijte octom. Dodajte jabuke i cherry rajčice narezane na
četvrtine te na kraju nakapajte uljem.