Temperature su sve niže, a zima polako kuca na vrata. Upravo zato sada je idealno vrijeme za 'jaču' hranu, koja će nas zagrijati, ali i - usrećiti tijekom tmurnih dana. Slaže se s time i Kasandra Draganić, koja stoji iza food bloga 'Vilicom kroz Hrvatsku'. 'Već se lagano ljuljuškamo u predzimskom snu, a takve dane najbolje prate masni slasni recepti. Baš sam ovih dana radila namaz od ličke base i čvaraka koji je jednostavan, a na komadu toplog domaćeg kruha s čvarcima, savršen je doručak za zimske dane', poručila je Kasandra, koja je za Story.hr otkrila recept za ovu deliciju s kojom ne možete pogriješiti.
Potrebno vam je:
Kruh s čvarcima:
0,5 kg brašna
tri žlice vrhnja (mi smo koristili kiselo mlijeko)
2,5 dcl mlijeka
dvije žličice soli
1 vrećica instant kvasca
1 žlica šećera
čvarci
Namaz od base:
200 grama ličke base
malo soli
papar
jogurt
čvarci
mladi luk
Kvasac umiješajte u malo mlakog mlijeka te mu dodajte žlicu šećera. Pustite da nadođe. U brašno dodajte uzdignuti kvasac, kiselo vrhnje i krenite mijesiti. Dodajte sol i čvarke koje ste prethodno usitnili. Mi smo ih stavili odokativno da ne zasite tijesto, a bilo ih je za dvije šake otprilike. Vidjet ćete najbolje po tijestu, da budu prisutni, ali da ih nije previše.Tijesto pustite da se digne na toplom sat vremena. Lagano premijesite i ubacite u kalup koji ste namastili. Tu smo koristili svinjsku mast, nekako prirodno ide uz čvarke. Pustite da se tijesto još jednom digne u kalupu te ubacite u pećnicu zagrijanu na 200°C na pola sata. Naravno, sve ovisi o pećnici i njenoj jačini pa svakako provjerite vaš kruh i nakon 20 minuta. Pecite ga do lijepe zlatne boje.
Dok se kruh hladi, pripremite brzinski namaz od base. U sir dodajte sitno sjeckane hrskve čvarke i 1 decilitar jogurta. Neka bude mekano da se lagano razmaže. Ako radite ovaj namaz sa svježim sirom, dodat ćete još više jogurta na tu količinu sira, da bude lijepo maziv, a bilo bi odlično da ga i izradite u nekom blenderu ili sličnoj spravici, da bude gladak. Za razliku od čvaraka u njemu koji u tom mekanom namazu dolaze do izražaja. Mi smo ih stavili puno, da se osjete pod zubom. I to ćete najboje vidjeti sami, kako vam odgovara.Dodali smo malo soli, svježe mljevenog papra i sitno sjeckanog mladog luka.
'Uz još topao kruh, ovaj je namaz bio savršen doručak za jedno hladno jesenje jutro, a sigurno ćemo ga ponoviti još koji put kroz ovu zimu!', zaključuje Kasandra.