Smoothie s okusom jeseni

Jesen je idealno doba za pripremu čaša punih zdravlja. Donosimo 5 odličnih recepata.

Profimedia

O smoothiju, čini se, sve znamo. Znamo da ga možemo vrlo jednostavno pripremiti kako od voća tako i povrća, da se priprema s vodom ali i da je vrlo ukusan ako koristimo biljna mlijeka, jogurt i voćni sok, da se namirnice lako kombiniraju a okus se naglašava dodatkom orašastih plodova i začina. Znamo i da zbog načina pripreme namirnice ovaj napitak zadržava snagu vitamina i minerala te da nam osim zadovoljstva pruža snagu za oporavak od jesenskih viroza, male snage, problema s probavom. U hladnijem dijelu godine ovi napici odabranim namirnicama hrane ali i zagrijavaju organizam. Pa tako osim đumbira i mirisnog cimeta često se koriste dodaci kao što su maca prah, kurkuma, spirulina... Koristite svježe ali i zamrznuto voće i povrće, u kombinacijama koje volite. Ali bez obzira koji smoothie odabrali za potpuno zadovoljstvo evo i korisnih savjeta:

• ne čekajte s posluživanjem – smoothie bi bilo dobro konzumirati odmah nakon pripreme
• ako je smoothie gust, razrijedite ga vodom ili voćnim sokom.
• umjesto šećera stavite med, nekoliko žlica voćnog soka ili neki od prirodnih zaslađivača
• okus svakoga smoothieja poboljšavaju začini, koji usto i povećavaju njegovu hranjivost. Pokušajte s đumbirom, cimetom, muškatnim oraščićem ili sjemenkama bundeve ili suncokreta i vidjet ćete koliko će smoothie dobiti na okusu
• ako želite da smoothie bude iznimno hranjiv ili kao zamjena za obrok, dodajte u njega zobene pahuljice koje su usto dobar dodatni izvor vlakana

Smoothie za podizanje energije

1 naranča
1 banana
3 dl jogurta
malo svježe naribanog đumbira
Naranču ogulite i očistite od koštica te je, kao i bananu, narežite i stavite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodajte jogurt i đumbir te kratko izmiksajte.

Smoothie od mandarina

5 mandarina
1 žlica meda
malo cimeta
sok pola limuna
2 dcl vode
Mandarine očistite te uklonite moguće koštice i bijelu pokožicu. Narežite ih na što sitnije komadiće. U blender stavite voće, med, cimet, sok limuna te vodu koju moete dodavati po malo kako smoothie ne bi bio previše tekući. Poslužite svježe!

Zeleni smoothie

4 šake špinata
100 g matovilca
400 g mlade korabe
3 dcl vode
Špinat i matovilac dobro očistite i operite. Potom ogulite korabu, a mekane listove ostavite po strani. Narežite korabicu na komade. Sve stavite u mikser zajedno s vodom pa miksajte oko 20 sekundi. Raspodijelite u čaše i odmah popijte.

Smoothie od bundeve

250 ml bademovog mlijeka
200 g pirea od bundeve
cimeta
1 jabuka
Bundevu očistite, narežite na kockice, skuhajte te štapnim mikserom izmiksajte u pire. Pire od bundeve u blenderu pomiješajte s bademovim mlijekom (daje ukusnu orašastu aromu), dodajte komadiće oprane, očišćene i oguljene jabuke te malo cimeta. Miksajte do željene gustoće te poslužite svježe pripremljeno. Po želji možete dodati malo i zobenih pahuljica.

Smoothie od nara

1,5 šalica bademovog ili kokosovog mlijeka
2 banane
1 šalica sjemenki nara
1 datulja
Očistite nar. Banane i datulju narežite na komadiće. Sve sastojke stavite u blender miksajte do željene gustoće.