Ideja za veganski doručak (a da nije zobena kaša)

Slatki recept za zdravi početak dana

Profimedia

Ako ste vegan, ne znači da se vaš doručak uvijek mora bazirati na zobenoj kaši ili na raznim smoothiejima. Postoji čitav niz jela koji poštuju veganske postulate a koji mogu taj najvažniji obrok dana učiniti raznovrsnim, ukusnim, punim energije i, naravno, zdravim. Mi vam donosimo ideju slatkog doručka za ukusni početak dana - veganske palačinke od zobenih pahuljica i komadića čokolade.

Profimedia 

Sastojci:

1 vegansko jaje (jaje od lana)
1 vrlo zrela srednja banana (1 banana daje pola šalice pasirane kaše)
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pola žličice ekstrakta vanilije (po želji)
1 žlica bademovog maslaca
1 žlica ulja avokada (ili otopljenog kokosovog ulja)
1/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
1/2 šalice bezglutenske zobi
2 žlice mljevenih badema
1/4 šalice mješavine bezglutenskog brašna
3 žlice komadića poluslatke čokolade (više za preljev)
1 žličica agavinog ili javorovog sirupa (nije obavezno)

Priprema:

Pripremite laneno jaje u velikoj posudi, miješajući mljeveni lan s vodom i ostavljajući da se stegne 3-5 minuta. Dodajte zrelu bananu i prašak za pecivo te zgnječite. Dodajte ulje, sol, vaniliju, bademov maslac, bademovo mlijeko i promiješajte.
Umiješajte zob, bademe i mješavinu brašna bez glutena dok se sve ne sjedini.
Zatim pospite čokoladnim komadićima i nježno preklopite. Pustite da se odmori 5 minuta dok zagrijavate ploču na srednje laganu jačinu (ne smije biti prevruće, da vam palačinke ne zagore).
Pecite kao i obične plačanike, samo nešto dulje, 3-4 minute sa svake strane dok ne porumene. Znat ćete da su spremne za okretanje kad se na vrhu stvore mjehurići i rubovi izgledaju suho.

Napomena: Trebaju se peći sporije od običnih palačinki, jer su gušće i treba im malo više vremena da se ispeku u sredini. Ako prebrzo porumene, smanjite jačinu.
Poslužite ih uz malo javorovog sirupa i pospite s komadićima čokolade. Ako vam ostane i za sutradan, možete ih podgrijati u mikrovalnoj pećnici.