Zvijezda dana: umak od brusnice

Jednostavna priprema ukusnog priloga koji se savršeno slaže s pečenjima i jelima od divljači

Profimedia Umak od brusnica

Slatko-kiseli umak od brusnica jedna je od zvijezda večere povodom Dana zahvalnosti koji se sutra, zadnjeg četvrtka u studenom, slavi u SAD-u. Apsolutno savršeno ide uz glavno jelo - pečenu puricu - oni kao da su stvoreni jedno za drugo. Umak od brusnice vole i Britanci koji ga poslužuju u vrijeme božićnih blagdana a nije stran ni u našoj kuhinji - volimo ga posluživati s pečenjima te, posebno, uz jela od divljači. Zbog svojih ljekovitih svojstava brusinca spada među najzdravije biljke svijeta - puna je vitamina C, vitamina B skupine, vitamina A, minerala kalcija, kalija, magnezija, željeza, mangana, bakra. Bogata je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva pa ne čudi što ju nutricionisti često preporučuju u prehrani.
Od nje se rade sokovi, džemovi, čaj ali mi sto se danas odlučili za umak. A evo kako ga napraviti!

Profimedia  Umak od brusnice priprema se vrlo jednostavno

SASTOJCI:
1 šalica (200 g) šećera
1 šalica (250 ml) vode (možete, umjesto vode, staviti i pola šalice soka od naranče)
4 šalice svježih ili smrznutih brusnica; ako koristite sušene, prvo ih namočite pola sata prije početka pripreme
Po želji možete dodati i koricu naranče, pekan orah, grožđice, ribizle, borovnice, cimet, muškatni oraščić

PRIPREMA:
1. Brusnice stavite u cjedilo i isperite ih. Maknite oštećene ili nagnječene brusnice.
2. Stavite vodu i šećer u srednji lonac na jaku vatru i pustite da zavrije. Miješajte da se šećer otopi.
3. Dodajte brusnice u lonac i pustite da opet provrije. Smanjite vatru i ostavite da krčka negdje oko 10 minuta.
4. Po želji možete dodati pola šalice nasjeckanih pekana ili malo narančine korice.
Neki vole dodati grožđice ili ribizle, ili čak borovnice za dodatnu slatkoću. Možete dodati i blagdanske začine kao što su cimet, muškatni oraščić ili piment. Ako dodajete začine, počnite s prstohvatom svake i dodajte još po svom ukusu.
5. Maknite lonac s vatre. Pustite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u posudu da se ohladi u hladnjaku. Imajte na umu da će se umak od brusnice i dalje zgušnjavati tijekom hlađenja.