Pjenušava vinska trica

O pucanju, kucanju i uživanju

Julio Frangen Bakhov sin Ivo Kozarčanin

Kome pjenušavo vino služi zato da bi njime "puknuo" na ispraćaju stare i ulasku u novu godinu, neka bira bocu samo po cijeni, pa makar bila riječ i o jeftinom spumanteu kakav je legendarni Mladen Stubljar prolio u zahodsku školjku rekavši da za drugo i nije. Bili su to mjehurići za 9,99 kuna. Danas je teško naći nešto pjenušavo jeftinije od 15 kuna, a da nije 14,99, no i takvima je kvaliteta doista samo za pucanje. S obzirom na pravila pod kojima će se dočekivati 2021. za prskanje po glavama i prolijevanje po podu neće biti razloga. Tko se poželi i kucnuti te nazdraviti društvu s kojim će bježati iz 2020. morat će uložiti tri ili četiri puta više novca. Pristojnih pjenušaca proizvedenih charmat metodom (druga fermentacija kojom nastaju mjehurići odvijala se u tanku) ima za koju kunu manje od 50, ali neki su i blizu stotke. Šteta ih je prolijevati, bolje je mirno ih otvoriti pa uz gutljaj poželjeti dragim ljudima bolju godinu nego što je bila 2019. godine. Od 2020. mora biti bolja. Velik je izbor hrvatskih pjenušaca koji stoje oko 100 kuna ili više. Većina je proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci, a dovoljno bi ih zaslužilo uvrštavanje u ovu preporuku petkom čak i da se zove Vinska tridesettrica. No siguran sam da se nitko tko radi odlične pjenušce neće naljutiti zbog ovog izbora. Svima njima, kao i vama koji ovo čitate, želim mir za blagdane i radost nakon njih.

StoryGourmet Press  Grasecco, extra brut, Feravino, Slavonija, 45 kuna


Davor Zdjelarević, jedan od pionira hrvatskog privatnog vinarstva, davno se poigrao nazivima sorte graševine i najpopularnijeg pjenušavog vina na svijetu Prosecca te pjenušac nazvao Grasecco. Uz njegovo dopuštenje, tako u Feravinu zovu dva pjenušca. Brut ima zlatnu opremu na boci i osam grama neprovrela šećera, a extra brut sivo plavu i samo dva grama. Slađe je mnogima draže, da ne ponavljam slađe, no kod pjenušaca se više cijeni kad je šećera manje. Grasecco extra brut proizveden je drugom fermentacijom u tanku, osvježavajuć je, ne opterećuje, a poprilično se lako pije. U internetskoj prodavaonici osječke vinoteke Vinita butelja je 45 kuna. 

StoryGourmet Press  Pjenušac R, extra brut, Rogić, grožđe iz Srijema, 65 kuna


Vrlo dobar pjenušac s odličnim omjerom kvalitete i cijene je R vinarije Rogić iz Dubravice pokraj Zaprešića čiji su vinogradi u Iloku. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci koja je trajala 18 mjeseci. Od graševine je (65 posto) i traminca koji ga nije pretvorio u parfem, ali mu je dao punoću okusa. Miriše nježno, osjete se kvaščane arome korice kruha, no dominira voće, a ima i narančine kore. Okus mu je nadasve svjež, vrlo ukusan s ugodnim taninima. Redovna cijena je u vinoteci Vintesa 85 kuna, a na akciji je 65. Lijepo može popratiti i ozbiljnija jela od bijele ribe, plodova mora, bijelog mesa, pa i odojka. Pavla i Davor Rogić napunili su samo 3000 boca, pa treba koju što prije osigurati. I ne prolijevati, nego uživati u njemu.

StoryGourmet Press  Pavel 2016., brut, Šember, Plešivica, 150 kuna


Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu započelo je 12. lipnja 2014. utakmicom domaćina i Hrvatske, a plešivička obitelj Šember stavila je na drugu fermentaciju u bocu bazno vino za pjenušac Pavel iz berbe 2013. Na dan utakmice Hrvatske i Nigerije na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Pavel je krenuo u prodaju. Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih pjenušaca. Šemberi su od chardonnayja (90 posto) i žutog plavca napravili vino bogatog mirisa i raskošnog, savršeno uravnoteženog okusa koje može pratiti gotovo sva jela od ribe, poprilično onih mesnih, popravit će atmosferu u većem društvu, u intimnijem brzo raspiriti strast, a dobar je prijatelj, zna razveseliti i kad drugih nema. Trenutačno je u prodaji berba 2016., a butelja u Miva galeriji vina stoji 150 kuna.