Blagdanska gozba svjetski poznatih chefova

Od Ricka Steina do Marcusa Wareinga, doznajte jesu li kuhali ili su bili samo gosti za božićnim stolom

Profimedia

Zanima li vas što poznati chefovi jedu za božićne i novogodišnje blagdane? Britanski Guardian napravio je zanimljivu priču o više britanskih chefova i njihovim blagdanskim gurmanskim navikama. Pitali su ih što obično kuhaju za blagdane, ako uopće kuhaju, te koja su im omiljena blagdanska jela. Donosimo priče nekih od njih.

Rick Stein (vlasnik lanca Rick Stein restorana)

“Obožavam kad je sve okićeno za Božić a u pubovima vlada jako prijatna atmosfera. Ove godine blagdane provodim u svojoj vikendici u Padstowu. Pripremam gusku s nadjevom od kadulje i luka, krumpir pečen na gusjoj masti s artičokama i pastrnjakom i melanžu povrća - brokule, graška, mahuna i mrkve - sve sitno narezano i pirjano na maslacu i estragonu. Nije tradicionalno, ali kod mene blagdani započinju s dva ili tri tuceta domaćih kamenica s rijeke Fal.”

Profimedia  Rick Stein

 Shuko Oda, suosnivačica i glavni chef u londonskoj Koyi

“Ne pripremam božićnu večeru u svojoj kući jer mi je Božić slobodan dan. Moj suprug i njegov brat rade tradicionalnu puretinu sa svim prilozima a večeru započinju s jorkširskim pudinzima i umakom. Umjesto toga, ja kuham za novogodišnju noć, što je u Japanu velika stvar. Pripremam tradicionalnu japansku novogodišnju gozbu, osechi: kiseli krastavci i ostali kiseliši koji predstavljaju zdravlje i bogatstvo.

Marcus Wareing (vlasnik Marcusa i Gilberta Scotta u Londonu, te sudac na MasterChefu: The Professionals)

“Obično idem u svoje restorane na Božić. Nekad smo radili tradicionalne božićne večere, ali otkrili smo da kupci žele alternative puretini: gusku, govedinu i janjetinu. Ali, kod kuće uvijek imamo puricu. Veliki sam obožavatelj. Skinem noge i skuham ih odvojeno. Osim toga, s kćeri radim i sushi. Ako želite uživati u danu, morate biti spremni kada je hrana u pitanju, ali ljudi imaju tendenciju pretjerano kupovati za Božić, što uvijek pokušavam suzbiti. Kao kuhar, to smatram bizarnim.”

Profimedia  Marcus Wareing

Charlie Carroll, osnivač Flat Irona

“Na Božić uvijek roštiljam; čaša pjenušca, ludi šešir i vatrena čarolija. Obično odaberem meso govedine iz vlastitog uzgoja u Thirsku, sjeverni Yorkshire, kuhano cijelo nad ugljenom i žarom. Znam dodati i par jastoga iz Peskyja; nevjerojatni sastojci, pažljivo dobiveni i kuhani bez previše muke.”

Angela Hartnett (chef Murano, Cafe Murano u Londonu i Cucina Angelina u Francuskoj)

“Ovaj Božić na repertoaru su bili tjestenina i pečena puretina. Jelo s potpisom moje obitelji briljantni je nadjev od uvenulog špinata, ricotte i malo parmezana. Inače je za mene sve boljeg okusa - sutradan. Obožavam ostatke poput hladne puretine s brusnicama i talijanskog chutneya - posebno plodova gorušice koji se izrađuju od kristaliziranog voća konzerviranog u sirupu i aromatiziranog uljem sjemenki gorušice.”

Profimedia  Angela Hartnett

Francesca Strange, vlasnica londonske pekarnice The Proof

“Božićno jutro započinjemo čašom šampanjca, a zatim režemo pandoro tortu koju moja mama šalje iz Italije. Tijekom dana jedemo razne kanapee, a glavni obrok imamo sredinom poslijepodneva. Prilično je tradicionalno, ali uvijek imamo pileću juhu s raviolima - nešto što je moja talijanska baka pravila na Božić. Kad sam imala 16 godina, dijagnosticirana mi je alergija na orašaste plodove, ali mama bi to uvijek zaboravila, pa sam sada ja zadužena za desert kako bih bila sigurna da nema badema, oraha i sličnog. Uvijek imamo božićni puding, tiramisu i panettone, a znala sam raditi i parfee i sladoled.”