Veliko srce hrvatskih chefova

JRE Hrvatska poziva kolege kuhare da se pridruže u kuhanju obroka na područjima pogođenim potresom

Dražen Kokorić

Nakon što je snažan potres pogodio sjeverozapad Hrvatske te ostavio brojne ljude bez krova nad glavom ali i toplog obroka, brojni hrvatski chefovi u vrlo su se kratkom roku organizirali i otputovali u potresom razoreno područje kuhati nastradalima, spasiocima, volonterima, medicinarima... Mate Janković, Marin Medak, Marin Rendić, Matija Bogdan... tek su nekih od naših chefova koji su se dali na raspolaganje, a Medak je aktivirao i svoj food truck iz kojeg su i pripremali obroke prvi, najgori dan na terenu. Iz restorana ManO pak prenose kako svakodnevno kuhaju oko 300 porcija jela poput istarske maneštre ili žgvaceta s tjesteninom te obilaze sela oko Petrinje u nadi da će pomoći s okrijepljujućim obrokom.

Instagram  Ekipa iz restorana ManO priprema oko 300 obroka dnevno

 Chef Marin Rendić se putem Facebooka zahvaljuje svima koji zovu i nude pomoć i otkriva: “Jučer smo Medak, Mate Janković, Belizar Miloš i ja odmah nakon potresa napunili food truck i u 16h smo bili u Petrinji i krenuli kuhat za ljude koji su tamo čistili ruševine. Od sutra svaki dan kuhamo kod mene u Bistrou Apetit by Marin Rendić 500 porcija hrane koje vozimo u Petrinju svaki dan”. Dodao je i da primaju donacije u hrani te zaključio: “Ovo je najmanje kaj možemo napraviti. Kuhamo jer to volimo i znamo i drago mi je da možemo usrećiti ljude u ovim teškim trenucima. Petrinja, Glina i Sisak mi smo uz vas.”

Mario Kučera/Instagram JRE Croatia  Chef Zdravko Tomšić u kuhinji u Topuskom


Angažirala se i udruga ugostitelja Zagreb koja je pozivala ljude na donacije kao i udruge JRE Hrvatska koji pozivaju kolege kuhare i pomoćno osoblje da se pridruže u kuhinji u Srednjoj ugostiteljskoj školi u Topuskom. Naime, u Topuskom je 30.12. pokrenuta kuhinja kapaciteta 500 obroka dnevno, a JRE Hrvatska poziva kuhare i pomoćno osoblje da se jave za rad u organiziranim grupama
“Kuhinja u Topuskom je profesionalno organizirana, rad je predviđen u smjenama, dio namirnica imamo na skladištu, dio u dolasku, ali najvažnije je održati kontinuitet i osigurati redovitu opskrbu hranom. Stoga trebamo kuhare i pomoćno osoblje voljno raditi s nama jer samo naše ruke nisu dovoljne da se osigura toliki broj obroka u narednim tjednima“, izjavila je Marina Gaši, Predsjednica JRE Hrvatska
Kuhinja je stavljena u pogon u koordinaciji s Anom Lisak iz Cateringa Lisak i kolegama iz Nacionalne udruge ugostitelja, te uz potporu ravnateljice Srednje ugostiteljske škole u Topuskom i načelnika općine Topusko.

Mario Kučera/Instagram JRE Croatia 


Distribuciju obroku preuzela je općina Topusko, a hrana se razvozi potrebitim stradalnicima, vatrogascima, GSS-ovcima i drugima koji rade na raščišćavanju ruševina i područja pogođenog potresom.
KUhare koji su voljni pomoći, kao i pomoćno osoblje mole da se jave na broj + 385 99 3473 321 ili email i.ban@jre.eu, a navode i da su dobrodošle i donacije u namirnicama. Najavili su i pokretanje još jedne kuhinje velikoga kapaciteta u Sisku.