Chef Marin Medak: 'Više od 300 kuhara došlo je pomoći'

Vlasnik zagrebačkog RougeMarina i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja okupio je kolege koji na dan pripreme između 10 i 15 tisuća obroka i podijele ih građanima, ali i vatrogascima, policajcima, volonterima…

Dražen Kokorić

Nitko nije mogao ostati ravnodušan kada je objavljena vijest da je čak sedam osoba poginulo u prošlotjednom potresu na Baniji, a činjenica da je 13-godišnja djevojčica prva žrtva, sledila je mnogima krv u žilama. Pogodilo je to i chefa Marina Medaka koji se odmah zaputio u Petrinju kako bi pomogao, i to onako kako najbolje zna - spremajući obroke svima kojima je to potrebno.

Slavko Midzor/PIXSELL 

- Kad smo nakon potresa ostali bez interneta sat vremena, nismo znali što se događa, nismo znali gdje je bio epicentar. Kada sam poslije u novinama pročitao da je dijete poginulo, rasplakao sam se i stavio sebe u poziciju njezinih roditelja. Pokupio sam ženu i dijete u vrtiću, presvukao se i rekao im da idem u Petrinju. Zvao sam kolege s posla, svi

Pokupio sam ženu i dijete u vrtiću, presvukao se i rekao im da idem u Petrinju

su rekli da se boje, da idu vidjeti obitelj. Jedini koji su mi pali na pamet da bi mogli ići sa mnom bili su ovi nalik meni - Marin Rendić, Belizar Miloš, Mate Janković… Na brzinu smo napunili sve što smo imali po komorama, iz RougeMarina Doma uzeo sam meso, hranu, sve smo pokupili, došli smo tu i skuhali 800 porcija. Sa mnom su krenuli i dva kuhara i dva konobara iz RougeMarina Martin Mršić, Vedran Vidić, Tonko Sučić i Krešimir Haller, a uključilo se još kolega iz Zagreba - Robert Ivić, Zdravko Karna, te još puno njih. Preko nacionalne udruge zvali smo kolege iz Zadra, Splita, Dubrovnika, Rijeke… Napravili smo bazu od tristotinjak kuhara, dosta restorana dovozi hranu iz Zagreba, Ana Lisak je preuzela Topusko, Dijana iz Gastro Globusa Glinu… - objašnjava nam Marin, vlasnik popularnog zagrebačkog restorana RougeMarin i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

U jednom danu pripreme između 10 i 15 tisuća obroka koje podijele građanima, ali i vatrogascima, policajcima, članovima raznih udruga, volonterima…

- Htjeli bismo maksimalno izbjeći razvažanje, to prepuštamo Crvenom križu i lokalcima. Pokušat ćemo ostati što dulje ovdje, koliko god bude trebalo, jedino moramo riješiti strukturu primanja namirnica od Crvenog križa. Potpisujemo s njima suradnju i želimo dignuti priču tako da koristimo naše ljudstvo, a njihove donacije, ali i novac da možemo kupiti neke namirnice - otkriva Marin.