U potrazi za idealnom slasticom za hladne siječanjske dane oduševili smo se ovim kolačem. Sočna palenta, bademi i naranče savršeni su spoj tradicije i okusa koji svi vole a veseli i to što priprema nije zahtjevna. A zanimljivo je kako je ovaj kolač jedan od omiljenih i slavne Nigelle Lawson, popularnog lica televizijskih programa o hrani, te autorice atraktivnih kuharica. Dobar tek!
120 g kukuruzne krupice
220 g omekšalog maslaca
3 jaja
125 g šećera u prahu + 90 g za sirup
200 g mljevenih badema
1 ½ žličica praška za pecivo
1 žlica korice naranče
100 ml soka naranče
U posudi pomiješajte bademe, kukuruznu krupicu i prašak za pecivo. U drugoj posudi izradite maslac sa šećerom te dodajte jedno po jedno jaje. Sve suhe sastojke dodajte u mokre i laganim miješanjem drvenom kuhačom sjedinite smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera oko 25 cm premažite maslacem te obložite papirom za pečenje. Smjesu izlijte u kalup te pecite oko 40 minuta. Kolač je pečen kad se počne odvajati od ruba kalupa. Ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte narančin sok i šećer u prahu i na laganoj vatri zagrijte do vrenja. Prelijte preko kolača i pustite da se u potpunosti ohladi. Kriške kolača ukrasite ušećerenom koricom naranče. Poslužite po želji uz sladoled od vanilije ili slatko tučeno vrhnje!