Vinska trica petkom

O vinima za koja nitko ne može reći koliko im je godina

Dražen Kokorić

Stvoriti bolje vino nego što je priroda ponudila, obično je ideja vinarija koje miješaju berbe. Najčešće su to šampanjci bez oznake godišta u kojima jednoj berbi dodaju takozvanu rezervu, dobro starije vino, kako bi svake godine imali ujednačinu kakvoću. Na šampanjcima iz vrlo dobrih berbi navode godinu i rezerve nema. Kod mirnih vina to je rijetko. Izuzetak su ojačana slatka vina s dodanim destilatima, kakva su sherry i porto, a inače se primjeri miješanja berbi mogu nabrojati na prste. Australska vinarija Penfolds je 2017. pustila na tržište 1200 boca s etiketom G3 u kojima su bile berbe 2008., 2012. i 2014. njihova slavnog vina Grange od shiraza, obično začinjenog s malo cabernet sauvignona. Berbe miješaju i glasovita vinarija Vega Sicilia iz španjolske regije Ribera del Duero u crnjaku Reserva Especial, čileanska vinarija Valdivieso u vinu Caballo Loco (ludi konj) od sorte carménère te Chris Howel iz kalifornijske doline Nape u čijem su vinu Cain Cuvée NV6 dvije berbe merlota iz vinograda Cain. Danas predstavljamo tri hrvatska vina iz Istre, Dalmacije i Podunavlja, pjenušavo, desertno i mirno bijelo za koja ni sami vinari ne mogu reći koliko im je godina.

Ivo Kozarčanin  Jubilea Reserve Grand selection, Vina Antunović, Dalj, Erdutsko vinogorje. Cijena - 289,90 kuna


Ozbiljno vino koje se vrlo lako pije je Jubilea Reserve Grand selection vinarke Jasne Antunović iz Dalja u Erdutskom vinogorju. Od tri je sorte i iz tri godišta: zeleni silvanac je berbe 2011., chardonnay 2014., a graševina iz 2016. godine. Aroma je čista vinska, bogata i ugodna, ali pojedinačni mirisi se ne ističu, a okus pun, kompleksan, sočan, voćan i nadasve svjež. Pri kušanju sam zamišljao kako bi dobro pristajala velikoj oradi pečenoj u pećnici s povrćem i kojom jabukom ili kruškom od kojih se kasnije napravi pire kao prilog. Dobro društvo bili bi joj i veliki smuđ ili omanji som, oko dva kilograma. Napunjeno je 2450 butelja, a svaka u vinariji stoji 289,90 kuna.

StoryGourmet Press  Pjenušac Istra Brut, Misal, Višnjan, Istra. Cijena - 150 kuna

Sorta je malvazija istarska, a berbe su 2007., 2008. i 2009. Svake od tih godina kožice bobica grožđa sedam dana su se namakale u vlastitom soku, što se zove maceracija, a bazno vino odnjegovano je i u hrastovim bačvama. Brut pjenušac proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci koja je trajala čak šest godina. Na ocjenjivanju za Vinske zvijezde 2018. godine osvojio je pet zvjezdica, što je najmanje 95 bodova od 100, a ocjenjivači su ga opisali kao puno, bogato i odlično vino, savršeno za nazdravljanje u značajnim prigodama te za meditaciju: ljeti na jedrilici uz zalazak sunca, zimi u fotelji ispred kamina. Butelja u vinariji stoji 150 kuna.

Ivo Kozarčanin  Deorum, Marko Sladić, Plastovo, Dalmatinska Zagora. Cijena - 180 kuna

Bogovski ili božanski prijevod je latinske riječi deorum kojom je Marko Sladić iz Plastova pokraj Skradina nazvao desertno vino od maraštine iz dvije berbe, 2016. i 2017. Sortu smatramo autohtonom, zato što se dugo uzgaja kod nas, a ista je kao i talijanska malvasia del Chianti ili malvasia lunga. Grožđe su obje godine brali 30-ak dana nakon uobičajenog termina, a još 30 dana su ga prosušivali na zraku, na drvenim okvirima na kojima se suše i smokve. Vino je jako slatko, ali i neočekivano svježe pa se lako pije i vrlo je seksi. Odlično pristaje uz suhe dalmatinske kolače i tvrde sireve. Boca od pola litre, nalik starim apotekarskima, u vinariji je 180 kuna.