Food trendovi 2021: Birria

Ovaj ukusni meksički mesni ragu sve je popularniji na svjetskoj street food sceni

Profimedia

Jeste li čuli za birriju? To je sočni, začinjeni mesni ragu koji vuče podrijetlo iz države Jalisco u Meksiku. Tijekom 2020. to je bilo jedno od traženijih jela u ponudi food truckova u Americi a predviđanja govore da će tijekom 2021. zaživjeti na svjetskog street food sceni. U prilog tome ide i podatak da je prošle godine pretraživanje recepta za birriju poraslo za čak 235%!
A mi vam u nastavku donosimo upravo to - recept za ovo ukusno meksičko jelo koje možete posluživati na razne načine - od onog tradicionalnih birria tacosa, preko birria quesadillasa pa sve do - birria pizza!

Profimedia  Možete je poslužiti uz tacose

Sastojci:
10 velikih guajillo čilija (duljina oko 5 1/2 inča), očišćeni; umjesto guajille, može i poblano)
2 poblano čilija, očišćena
8 šalica vode, plus još po potrebi
1.5 žličice jabučnog octa
5 češnja češnjaka, oguljeno
1 1/4 žličice svježeg lišća timijana
1 žličica crnog papra u zrnu
1 žličica suhog meksičkog origana
1/2 žličice sjemenki kima
1 žlica soli, plus još po ukusu
Tri kilograma pečenog goveđeg hrbta, s masti, izrezana na kockice
1 lovorov list

Za posluživanje:
1 srednje bijeli luk, narezan na kockice
1 svežanj svježeg korijandera, grubo nasjeckan
Tortilje od kukuruza, riža i grah

Priprema:
1. U srednje velikom loncu na jakoj vatri pomiješajte čilije i ulijte dovoljno vode da ih pokrije te pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje jaku i pirjajte dok papričice ne omekšaju, oko 10 do 15 minuta.
2. Žlicom s prorezima premjestite papričice u staklenku blendera. Dodajte 1 šalicu tekućine u kojoj ste kuhali čili, zatim jabučni ocat, češnjak, timijan, papar, origano, kim i sol. Čvrsto zatvorite poklopac blendera i miješajte dok smjesa ne postane glatka, negdje oko 30 sekundi do 1 minute. Pustite da se potpuno ohladi.
3. Kad se smjesa ohladi, ulijte je u vrećicu sa zatvaračem. Dodajte govedinu i lovorov list i zatvorite vrećicu istiskujući što više suvišnog zraka. Stavite u hladnjak najmanje 4 sata a možete i čak na 2 dana. Što se meso duže marinira, to će imati više okusa.
4. Govedinu i smjesu prebacite u pećnicu ili u gusov lonac. Dodajte 8 šalica vode. Na jakoj vatri pustite da meso i tekućina prokuhaju. Pokrijte, smanjite vatru na najnižu i kuhajte dok se meso ne skuha i može lako usitniti, oko 3 do 4 sata. Kušajte i po potrebi dodajte soli. Uklonite lovorov list.
5. Možete poslužiti na tri načina - staviti malo mesa i juhe u posudu, a zatim obilno dodati luka i korijandera. Također, malo usitnjene govedine možete staviti u toplu tortilju i dodati luk i korijander, ili pak govedinu poslužite na tanjuru s rižom i grahom.