Kakva je to zima bez - klinčića?

Aromatični začin, oporog, trpkog okusa, daje pečat svakom jelu

Profimedia

Teško je zamisliti ovo zimsko vrijeme bez klinčića, uz cimet, našeg omiljenog začina tijekom hladnih mjeseci. Dodajemo ga u kuhano vino, medenjake, kolačiće, likere, u umake s goveđim mesom… pa dalmatinska pašticada je jednostavno nezamisliva bez klinčića!
Klinčić je, zapravo, pravi zimski začin, barem što se tiče europske kuhinje jer u Indiji ga, primjerice, koriste stalno, u brojnim jelima.
Latinski naziv mu je Syzygium aromaticum, duljine je 12 i 16 mm i cvjetni je pupoljak stabla karanfilovca. Miris klinčića je aromatičan i opor dok mu je okus slatkasto-trpak i vrlo jak, zbog čega zaista daje pečat svakom jelu. Nastojte koristiti cijeli klinčić zbog zagarantirane veće svježine ali i vodite računa da intenzivan okus ne prevlada jelom pa ga postepeno dozirajte.
Klinčić potječe s Molučkih otoka, a s obzirom da uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi, klinčić se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Šri Lanci, u Maleziji i Granadi. Konzumira se više od 2000 godina a u naše krajeve su ga donijeli, naravno, pomorci.
Koristimo ga u juhama, umacima, temeljcu za kuhanu ribu, mesnim i slatkim jelima. Kod pripreme kolača i kuhanog vina ga kombiniramo sa cimetom a koristimo ga i za postizanje ravnoteže okusa marinada i temeljaca za pripremu peradi, divljači i ostalih mesa. Posebno ga se koristi kod pripreme klasičnih i svečanih jela pa čak i kod ukrašavanja i pripreme pečene šunke. Odlično se slaže i s jabukom pa je stoga klinčić neizostavan začin umaka od jabuka, torte i pite od jabuka. Može ga se koristiti i u prahu i to kod bogato začinjenih kolača, keksa, nabujaka i pudinga.

Nastojte koristiti cijeli klinčić zbog zagarantirane veće svježine Nastojte koristiti cijeli klinčić zbog zagarantirane veće svježine
Profimedia  Nastojte koristiti cijeli klinčić zbog zagarantirane veće svježine

No, osim što je odličan saveznik u kuhinji, klinčić je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacija te čak i karcinoma, posebno karcinoma dojke - u Indiji, jednoj od zemalja s najvećom potrošnjom klinčića na svijetu, stopa raka dojke je za čak 75 posto niža nego u Europi i SAD-u. Naime, glavno eterično ulje u klinčiću, eugenol, prema nekim istraživanjima, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke te usprava rast stanica raka dojke za 78 posto za samo četiri tjedna (testirali su u laboratorijskim uvjetima, na miševima). Također, novija istraživanja potvrđuju i učinkovitost klinčića u borbi protiv karcinoma prostate, pluća, kože i grla.
Eugenol je odličan i u borbi protiv raznih upala pa je klinčić učinkovit i kod zubobolje - stavite cijeli klinčić što bliže bolnom zubu i smanjit će se i bol i upala zubnog mesa.
Klinčić je bogat mineralima - kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom, manganom i selenom kao i vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Pomaže i kod nesanice, kod smanjena šećera u krvi, pomaže radu jetre i uklanja loš zadah.
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, smatra ga se za jednim od najzdravijih začina na svijetu - rastvara i krvne ugruške jače od aspirina a odličan je i kao prirodni afrodizijak. Samo skuhajte čaj od klinčića - par klinčića polijte s vrućom vodom, pustite 15 minuta i procijedite - i pravac krevet!