Jede vam se divljač ali nemate ideju kako je pripremiti? Zašto ne biste skuhali ragu od jelenove ruže i to po receptu našeg Ivana Pažanina? Priprema nije pretjerano zahtjevna a rezultat je zbilja fantastičan - jelo je jako ukusno a i jako paše tijekom ovih hladnih dana. Kao prilog možete skuhati orzo te poslužiti uz salatu i čašu crnog vina.
A evo i recept!
1/2 kg jelenove ruže
400 g luka i korjenastog povrća (luk neka prednjači)
maslinovo ulje
sol
papar
malo brašna
1/2 crnog vina
1dcl prošeka
malo telećeg temeljca ili vode
1 lovorov list
ružmarin
Meso narezati na sitne kockice, malo ga pobrašniti i zapržiti na jakoj vatri, naglo, na maslinovom ulju. Izvaditi meso i na to ulje staviti prvo luk a onda i ostatak korjenastog povrća (mrkva, celer, sve sitno narezano). Dobro izdinstati. Zaliti s 1/2 l crnog vina i 1 dcl prošeka. Dodati i malo telećeg temeljca ili vode te vratiti meso unutra. Staviti 1 lovorov list, malo ružmarina i dobro kuhati na laganoj vatri do željene gustoće. Začinjavati po želji te dodavati vode ili telećeg temeljca po potrebi.
Orzo staviti u vodu nekoliko sati prije i kad je dobro namočen, procijediti ga i ubaciti zadnjih pola sata u ragu. Kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije gusto, jušno jelo.