Miso, savršena doza umamija

Ova je pasta više od začina

Profimedia

Miso je fermentirana pasta od soje, ona bez koje su brojna jela japanske kuhinje nezamisliva. Miso je savršena doza umami okusa, duša japanske kuhinje a recept za pripremu je uglavnom strogo čuvana tajna. Koristi se kao dodatak umacima, namazima, fermentiranom povrću i juhama jer savršeno ističe paletu okusa. Zahvaljujući brojnim mineralima i vitaminima koje sadrži, miso jača organizam, smanjuje stres i odličan je izvor energiju, te savršeni dodatak brojnim jelima. Zanimljivo je da ne postoje dvije identične miso paste, jer konačni okus ovisi o sastojcima ali i količinama te omjerima. Miso se uglavnom dijeli na crveni i bijeli. Bijeli ili Shiro miso svjetliji je i slađeg okusa, odličan dodatak juhama, umacima za salate i riblje marinade. Priprema se od soje i visokog sadražaja riže, a proces fermentacije je kraći od onog koji je odgovoran za pripremu crvene miso paste. Crveni ili Aka miso priprema se od soje, ječma i drugih žitarica i to kroz proces duge fermentacije što za rezultat daje pastu snažnijeg okusa. Odličan je dodatak za intenziviranje okusa juhama, varivima i marinadama. A kao savršena kombinacija tu je i Awase miso, kombinacija crvene i bijele paste.

Profimedia  Sastojci za pripremu miso paste


A da li je moguće pripremiti miso pastu kod kuće? Naravno. Za pripremu je potrebno malo kulinarske vještine, prikladna oprema te vrijeme, jer proces ferementacije može trajati tjednima ali i godinama. Ali vrijedni pokušati! A za potpuni doživljaj donosimo recept za pripremu miso juhe. Navedene količine su dostatne za dvije porcije.

Profimedia  Miso juha

Sastojci
½ l vode
100 g zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva)
½ stabljike celera
2 narezane shitake gljive
svijetli dio dva mlada luka (narezan na kolutiće)
5 g dashija
100 g tofua
2 žličice crvene miso paste


Priprema
U vrelu vodu dodajte dashi, te na srednje jakoj vatri deset minuta kuhajte svo povrće osim maldog luka. Posebno razrijedite miso pastus nekoliko žlica temeljca te dodajte u juhu. Juhu s dodatkom miso paste nemojte kuhati jer tako miso gubi svoja svojstva. Vruću juhu podijelite u zdjelice, dodajte tofu narezan na kockice te narezani mladi luk. Dobar tek.