Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Kostarika

Svaki tjedan donijet ćemo vam recept nekog od jela karakterističnog za određenu zemlju; krećemo s jelom koje se zove Gallo Pinto

Profimedia

Jedna od najboljih stvari na putovanjima je - isprobavanje novih okusa, jela i namirnica. Na žalost, s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu zbog koronavirusa, putovanja u druge zemlje su ili ograničena ili čak nemoguća. Stoga smo se odlučili na privremeno rješenje - dok god ne možemo putovati u potrazi za novim okusima, zašto ih ne bismo pokušali pripremiti u vlastitom domu. Svaki tjedan donijet ćemo recept za neko od lokalnih jela koje je toliko ukorijenjena u kulturu neke zemlje da ih najbolje opisuje a vi ih isprobajte u svojoj kuhinji.
Krećemo s Kostarikom! Predstavljamo - Gallo Pinto!
Riječ je o tradicionalnom kostarikanskom jelu koje se obično poslužuje za doručak s prženim jajima ili kajganom. Jelo je napravljeno uglavnom od riže i graha, začinjen slatko-ljutim umakom koji se zove Lizano. Međutim, nako ne možete nabaviti Lizano (što je vrlo vjerojatno) možete koristiti Worcestershire umak kao alternativu iako će jelu nedostajati okus dima koji Lizano ima.

Instagram  Doručak s pogledom

Recept:

Sastojci:
2 žlice ulja (biljno, maslinovo)
1 crvena paprika, nasjeckana
1 mali žuti luk, nasjeckani
2 češnja češnjaka, usitnjena
2 šalice kuhanog crnog graha, uz 3/4 šalice tekućine koju ćete koristiti za kuhanje
1/4 šalice umaka Lizano ili Worcestershire
3 šalice kuhane riže, po mogućnosti skuhane dan prije i čuvane u hladnjaku
1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte nasjeckanu papriku i luk, dok paprika ne omekša, otprilike 6-8 minuta. Dodajte mljeveni češnjak i pirjajte još 1 minutu, dok ne zamiriše. Dodajte crni grah, tekućinu iz konzerve za kuhanje i umak Lizano (ili Worcestershire) te miješajte da se sve sjedini. Pirjajte 5 minuta, dok malo ne zgusne i malo tekućine ne ispari. Lagano umiješajte kuhanu rižu i kuhajte dok se zagrije i dok se većina tekućine ne upije, oko 3-5 minuta. Pazite da ne ostane skroz suho. Ubacite korijander, začinite po želji s umakom Lizano ili Worcestershire.