Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Danska

Ovaj tjedan pišemo o lokalnom danskom jelu Stegt Flæsk; naravno, donosimo i recept

Profimedia

U novom nastavku naše rubrike u kojoj, u nemogućnosti putovanja i isprobavanja novih okusa, u vaše kuhinje donosimo neka od ukusnih svjetskih delicija, na red je došlo i jelo imena Stegt Flæsk. Zemlja iz koje dolazi je Danska a radi se o prženoj, hrskavoj svinjetini u umaku od peršina. Prema stranici Visit Denmark, ovo jelo popularno je stoljećima. Poslužuje se s krumpirom a ako ga naručite u restoranu, iznenadit ćete se koliko je cjenovno pristupačno. Možete ga jesti kod kuće, dobro je i kao ručak i kao večera ali zapravo je i odličan izbor za piknik!
A evo kako ga napraviti…

Sastojci:
700 g mladog krumpira
600 g narezane svinjske potrbušice
50 g maslaca
35 g običnog brašna
300 ml mlijeka
300 ml vode za kuhanje
peršin
sol
papar

Priprema:
Za početak, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Potom ogulite krumpir i skuhajte ga u puno slane vode. Vodu od kuhanja sačuvajte za umak! Stavite meso na rešetku pećnice i poravnajte dlanom. Posolite. Stavite svinjetinu u pećnicu na 30 minuta, s tim da ispod rešetke stavite posudu u kojoj će se skupljati mast od pečenja. Negdje na pola pečenja, preokrenite meso, važno je da dobije lijepu smeđu boju s obje strane i, što je vrlo važno, da bude hrskavo.
Dok je svinjetina u pećnici, napravite umak. Otopite maslac u loncu i dodajte brašno. Pirjajte nekoliko minuta uz miješanje - ne želite da porumeni ili pocrni, već samo da se izgubi onaj brašnasti okus. Potom, malo po malo, dodajte mlijeko i vodu koja vam je ostala od kuhanja krumpira, naizmjence, istovremeno jako miješajući. Pazite da prije svakog dolijevanja nema mjehurića u umaku. Kad umak dobije lijepu, kremastu konzistenciju, dodajte nasjeckani peršin, te sol i papar a, ako želite, možete ubaciti i malo meda i limunovog soka.
Na tanjur stavite hrskavu svinjetinu, posolite krupnom soli, dodajte krumpir i obilno zalijte umakom od peršina. I to je to!