Vrlo je malo jela koja su obišla svijet poput pizze. Izvorno talijansko jelo ima svoje inačice diljem svijeta ali se svi slažu u jednom - to je pravi comfort food koji funkcionira u svim situacijama. Danas, 9. veljače, svjetski je dan pizze i tim povodom donosimo nekoliko zanimljivosti o ovom jelu kao i recept za Detroit Style Pizzu, vrstu pizze za koju kažu da će obilježiti ovu godinu.
Dakle, svi znamo da potječe iz Italije, no i prije se u Egiptu, Grčkoj i Rimu pripremalo jelo koje uključuje stavljanje nadjeva na tijesto. Pizza kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a iz Italije se proširila u Ameriku a onda i dalje negdje oko 2. Svjetskog rata. Svjetski dan pizze počeo se slaviti 2000. godine a evo nekih stvari koje možda niste znali o njoj:
- riječ pizza prvi je put zabilježena u latinskom rukopisu iz 10. stoljeća iz južnotalijanskog grada Gaeta u Laziju.
- prva američka pizzeria bila je Lombardi’s, prvotno trgovina mješovitom robom koja je pizzu počela prodavati 1905. godine, dakle puno prije nego što je postala popularna četrdesetih godina.
- pizza Napolitana 2009. godine registrirana u Europskoj uniji kao pravo tradicionalno jelo, a 2017. godine umijeće izrade te pizze uvršteno je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
- u Škotskoj možete pronaći nešto što se naziva 'pržena' pizza. Umjesto da peku pizzu, oni je cijelu ubace u ulje a rezultat je neočekivano dobar.
- NASA je 2013. financirala prototip 3D printera koji bi mogao napraviti hranu za astronaute u dugotrajnim svemirskim misijama; Pizza je bila jedno od jela u ponudi.
A bacimo se sad na Detroit Style pizzu. To je pravokutna pizza s tvrdom korom koja je istovremeno i hrskava i gumena. Na nju ide polutvrdi sir, ljuta kobasica i umak od rajčice koji se stavi na sam kraj, preko ostalih sastojaka a ne direktno na tijesto kako se inače stavlja. Stil je razvijen sredinom dvadesetog stoljeća u Detroitu, točnije 1946. u lancu restorana Buddy’s Pizza, prije nego što se proširio u druge dijelove Sjedinjenih Država 2010. godine. Jelo je jedna od kultnih lokalnih namirnica u Detroitu. Detroit Style Pizza definitivno je trend ove 2021. Proslavili su je restorani Emmy Squared u Brooklynu te Pie-Sci u Detroitu, a sad je već popularna i diljem svijeta.
U nastavku vam donosimo i recept pa zašto ga ne isprobate i tako proslavite Svjetski dan pizze.
Sastojci:
Za tijesto:
1 šalica tople vode
1 pakiranje suhog kvasca
1 žličica bijelog šećera
3 žličice maslinovog ulja
1 žličica soli
2 ½ šalice brašna
Nadjev:
umak od rajčice (u njega dodajte origano, 1 žličicu crvene paprike u pahuljicama i 1 žličicu češnjaka u prahu)
Monterey Jack sir
Cheddar sir
Ljuta kobasica
Priprema:
1. U posudu samostojećeg miksera ulijte toplu vodu; umiješajte kvasac i šećer i pustite da se otope. Dodajte 2 žličice maslinovog ulja, sol i brašno. Mijesite smjesu s nastavkom za tijesto dok ne postane vrlo glatko, mekano i elastično.
2. Preostalim maslinovim uljem namažite dno pravokutne posude za pizzu u. Stavite tijesto u sredinu te ga razvucite u pravokutni oblik, koristeći prethodno nauljene prste. Pokrijte i pustite da se diže dok ne udvostruči volumen, oko 1 sat. U međuvremenu pripremite umak i sir.
3. Pomiješajte umak od rajčice, origano, crvenu papriku i češnjak u prahu u loncu na srednje laganoj vatri. Pirjajte oko 15 minuta.
4. Zagrijte pećnicu oko 260 do 280 stupnjeva.
5.Monterey Jack i Cheddar sir narežite na male kockice i promiješajte ih
6. Razvucite dignuto tijesto sve do rubova pravokutne posude
7. Položite većinu narezanih komada kobasice na tijesto. Zatim dodajte sir i tek onda umak. Na kraju dodajte još preostale komade kobasice.
8. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Ostavite da se hladi 5 minuta i navalite!