Food trendovi 2021: Detroit Style Pizza

Na svjetski dan pizze donosimo nekoliko zanimljivosti o ovom omiljenom jelu kao i recept za vrstu pizze za koju kažu da će obilježiti ovu godinu

Instagram

Vrlo je malo jela koja su obišla svijet poput pizze. Izvorno talijansko jelo ima svoje inačice diljem svijeta ali se svi slažu u jednom - to je pravi comfort food koji funkcionira u svim situacijama. Danas, 9. veljače, svjetski je dan pizze i tim povodom donosimo nekoliko zanimljivosti o ovom jelu kao i recept za Detroit Style Pizzu, vrstu pizze za koju kažu da će obilježiti ovu godinu.
Dakle, svi znamo da potječe iz Italije, no i prije se u Egiptu, Grčkoj i Rimu pripremalo jelo koje uključuje stavljanje nadjeva na tijesto. Pizza kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a iz Italije se proširila u Ameriku a onda i dalje negdje oko 2. Svjetskog rata. Svjetski dan pizze počeo se slaviti 2000. godine a evo nekih stvari koje možda niste znali o njoj:
- riječ pizza prvi je put zabilježena u latinskom rukopisu iz 10. stoljeća iz južnotalijanskog grada Gaeta u Laziju.
- prva američka pizzeria bila je Lombardi’s, prvotno trgovina mješovitom robom koja je pizzu počela prodavati 1905. godine, dakle puno prije nego što je postala popularna četrdesetih godina.
- pizza Napolitana 2009. godine registrirana u Europskoj uniji kao pravo tradicionalno jelo, a 2017. godine umijeće izrade te pizze uvršteno je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
- u Škotskoj možete pronaći nešto što se naziva 'pržena' pizza. Umjesto da peku pizzu, oni je cijelu ubace u ulje a rezultat je neočekivano dobar.
- NASA je 2013. financirala prototip 3D printera koji bi mogao napraviti hranu za astronaute u dugotrajnim svemirskim misijama; Pizza je bila jedno od jela u ponudi.

Profimedia  Pizza - omiljeni comfort food

 A bacimo se sad na Detroit Style pizzu. To je pravokutna pizza s tvrdom korom koja je istovremeno i hrskava i gumena. Na nju ide polutvrdi sir, ljuta kobasica i umak od rajčice koji se stavi na sam kraj, preko ostalih sastojaka a ne direktno na tijesto kako se inače stavlja. Stil je razvijen sredinom dvadesetog stoljeća u Detroitu, točnije 1946. u lancu restorana Buddy’s Pizza, prije nego što se proširio u druge dijelove Sjedinjenih Država 2010. godine. Jelo je jedna od kultnih lokalnih namirnica u Detroitu. Detroit Style Pizza definitivno je trend ove 2021. Proslavili su je restorani Emmy Squared u Brooklynu te Pie-Sci u Detroitu, a sad je već popularna i diljem svijeta.
U nastavku vam donosimo i recept pa zašto ga ne isprobate i tako proslavite Svjetski dan pizze.

Instagram  Detroit Style pizza

Sastojci:

Za tijesto:
1 šalica tople vode
1 pakiranje suhog kvasca
1 žličica bijelog šećera
3 žličice maslinovog ulja
1 žličica soli
2 ½ šalice brašna
Nadjev:
umak od rajčice (u njega dodajte origano, 1 žličicu crvene paprike u pahuljicama i 1 žličicu češnjaka u prahu)
Monterey Jack sir
Cheddar sir
Ljuta kobasica

Priprema:
1. U posudu samostojećeg miksera ulijte toplu vodu; umiješajte kvasac i šećer i pustite da se otope. Dodajte 2 žličice maslinovog ulja, sol i brašno. Mijesite smjesu s nastavkom za tijesto dok ne postane vrlo glatko, mekano i elastično.
2. Preostalim maslinovim uljem namažite dno pravokutne posude za pizzu u. Stavite tijesto u sredinu te ga razvucite u pravokutni oblik, koristeći prethodno nauljene prste. Pokrijte i pustite da se diže dok ne udvostruči volumen, oko 1 sat. U međuvremenu pripremite umak i sir.
3. Pomiješajte umak od rajčice, origano, crvenu papriku i češnjak u prahu u loncu na srednje laganoj vatri. Pirjajte oko 15 minuta.
4. Zagrijte pećnicu oko 260 do 280 stupnjeva.
5.Monterey Jack i Cheddar sir narežite na male kockice i promiješajte ih
6. Razvucite dignuto tijesto sve do rubova pravokutne posude
7. Položite većinu narezanih komada kobasice na tijesto. Zatim dodajte sir i tek onda umak. Na kraju dodajte još preostale komade kobasice.
8. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Ostavite da se hladi 5 minuta i navalite!