Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Australija

U ovom nastavku naše rubrike predstavljamo vam australsku mesnu pitu te kako je napraviti kod kuće

Profimedia

Iako je možda Engleska prva zemlja koja vam padne na pamet kad vam netko spomene mesnu pitu, ovo jelo zapravo ima duboke korijene u Australiji. Dapače, australska mesna pita smatra se svojevrsnim nacionalnim jelom ove zemlje ili, možda čak i točnije, pravim australskim ‘street foodom’. Naime, ovakve se pite često prodaju iz food truckova na sajmovima i tržnicama na otvorenom, a jedu se “s nogu”, zamotane u papir, ponekad i s kečapom na vrhu.
Mesne pite prave se od govedine i povrća poput luka, mrkve ili gljiva a mi vam donosimo recept za jednu od verzija koju možete vrlo jednostavno napraviti u svojoj kuhinji.

Profimedia  Često se na vrh pite stavi i malo kečapa

Recept:

Sastojci:
1 luk sitno nasjeckan
500g goveđeg mljevenog mesa
1 šalica vode
2 goveđe kocke
1/4 šalice umaka od rajčice
2 žličice Worcestershire umaka
1 prstohvat soli i papra
3 žlice običnog brašna
1 list prhkog tijesta
1 list lisnatog tijesta
1 jaje za glazuru

Priprema:
Meso i luk dinstajte dok meso dobro ne porumeni. Dodajte ¾ šalice vode, goveđe kocke, Worcestershire umak i umak od rajčice te začine. Pustite da zavrije i ostavite da krčka 15 minuta. Pomiješajte brašno i preostalu vodu, dodajte mesu, pustite da zavrije i pustite da vrije 5 minuta. Ohladite.
Obložite posudu za pitu prhkim tijestom. Žlicom dodajte ohlađeno meso i ravnomjerno rasporedite smjesu; rubove tijsesta navlažite vodom. Prekrijte s lisnatim tijestom, pritiskajući tako da spojite rubove; višak odrežite te sve premažite jajetom. Pecite na 230C 15 minuta. Smanjite toplinu na 190C i pecite još 25 minuta dok ne porumeni.