Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Kolumbija

Pun tanjur - svega! Tako bi se ukratko moglo opisati kolumbijsko nacionalno jelo Bandeja Paisa

Profimedia

Kolumbijsko nacionalno jelo, Bandeja Paisa, zasitni je obrok sačinjen od - svega pomalo. Naime, ovo jelo sadrži poduži popis sastojaka koji uključuje rižu, grah, govedinu, plantana bananu, chorizo, svinjsku potrbušicu, jaja, arepu, avokado i hogao (tradicionalni kolumbijski umak od luka i rajčice). Također, ovo nije jednostavan obrok - za pripremu ovog jela potrebno je najmanje pola dana, ali na temelju recepata koje smo vidjeli, vrijedi truda.
A evo kako se radi Bandeja Paisa.

Sastojci:

CHICHARRONES
1 kg svinjske potrbušice bez kože
2 žličice soli
2 žličice šećera
½ žličica mljevenog kima
HOGAO
¼ šalice ulja 
2 žuta luka srednje veličine, nasjeckana (oko 4 šalice)
1 velika zelena paprika, nasjeckana (oko 1 1/2 šalice)
1 žlica paste od ahiota
4 rajčice, nasjeckane (oko 5 šalica)
5 češnjaka, nasjeckanih
2 žličice mljevenog kima
1 ¾ žličica soli
¼ šalica nasjeckanog svježeg korijandera
FRIJOLES ROJOS
Malo manje od dvije šalice crvenog suhog graha
1 žlica ulja 
10 dkg Svinjska potrbušica bez kože, narezana na komade
8 šalica pileće juhe
2 šalice Hogaa (napravili ste ga u koraku prije)
1 žličica mljevenog kima
¾ žličice soli
CARNE MOLIDA
1 žlica ulja 
45 dkg mljevenog junećeg kotleta od vrata
1 šalica Hogaa
1 žličica soli
½ žličica mljevenog kima
CHORIZO
1 žlica ulja 
4 svježe chorizo ​​kobasice
AREPE
1 šalica bijele masarepe (prethodno kuhano kukuruzno brašno)
10 dkg asadero sira (mekani, kremasti sir), narezan (oko 1 šalice)
1 šalica tople vode
¾ žličice soli
3 žlice ulja, podijeljeno
TAJADAS DE PLATANO
2 velike zrele plantana banane, oguljene
¼ šalice ulja 
¼ žličica soli
HUEVOS FRITOS
2 žlice ulja 
4 velika jaja
¼ žličica soli
⅛ žličica crnog papra
DODATNI SASTOJCI
3 šalice kuhane bijele riže
2 avokada, prepolovljena
Svježi listovi korijandera

Profimedia  Za izradu ovog jela potrebno je - pola dana!

Priprema:

1. korak
Pripremite Chicharronese: stavite svinjsku potrbušicu na lim za pečenje. Pomiješajte sol, šećer i kim; utrljajte ravnomjerno po svinjetini. Zamotajte svinjetinu u plastičnu foliju i ostavite da stoji 6 do 12 sati.

2. korak

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odmotajte svinjetinu i stavite masnu stranu prema gore na lagano nauljenu rešetku. Stavite rešetku u lim za pečenje i pecite dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo, oko 30 minuta.

3. korak

Smanjite temperaturu pećnice na 120 stupnjeva i ostavite dok svinjetina ne omekša kad se probuši vilicom, otprilike 1 sat i 15 minuta.

4. korak

Ohladite meso na sobnoj temperaturi, oko 45 minuta. Zamotajte svinjetinu u plastičnu foliju i ostavite dok se ne stisne, najmanje 1 sat.

5. korak

Izrežite svinjetinu na 4 trake i poprečno je zarežite na više mjesta. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Pržite svinjetinu dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, otprilike 4 minute po strani.

6. korak

Pripremite Hogao: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, papriku i achiote pastu; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 8 minuta. Umiješajte rajčice, češnjak, kim i sol. Kuhajte uz često miješanje dok se rajčica ne razlomi i umak ne zgusne, oko 15 minuta. Maknite s vatre i umiješajte korijander.

7. korak

Pripremite Frijoles Rojos: Stavite grah u srednju posudu; dodajte vodu da pokrije grah najmanje 2 centimetra. Pokriti i ostaviti da stoji preko noći na sobnoj temperaturi.

8. korak

Ocijedite grah. Zagrijte ulje pekaču na srednje niskoj temperaturi. Dodajte svinjsku potrbušicu; pirjajte uz povremeno miješanje dok ne porumeni, oko 8 minuta. Umiješajte grah, juhu, Hogao, kim i sol. Pojačajte vatru do srednje jake i pustite da zavrije. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte, povremeno miješajući dok grah ne omekša, 4 sata i 30 minuta do 5 sati, dodajući vodu po 1 šalicu ako smjesa postane pregusta.

9. korak

Pripremite Carne Molida: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte junetinu; kuhajte, miješajući dok ne porumeni, 6 do 8 minuta. Umiješajte Hogao, sol i kim; kuhajte, često miješajući, dok se dobro ne sjedini i zagrije, oko 2 minute.

10. korak

Pripremite Chorizo: Zagrijte ulje u velikoj tavi od lijevanog željeza. Pecite chorizo ​​kobasice, povremeno okrećući, oko 15 minuta.

11. korak

Pripremite Arepas: Kombinirajte masarepu, sir, vodu, sol i 1 žlicu ulja u srednjoj zdjeli. Miješajte drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko. (Tijesto će izgledati juhasto, ali će se nakon stajanja učvrstiti.) Pokrijte i pustite da odstoji 10 minuta.

12. korak

Oblikujte tijesto u 4 kuglice. Nježno izravnajte svaku kuglicu u disk debljine malo više od 1cm. Zagrijte preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Pecite arepe dok ne postanu zlatno smeđe pa i crne na mjestima, otprilike 5 minuta po strani.

13. korak

Pripremite Tajadas de Plátano: Banane izrežite dijagonalno na kriške debljine oko 1 cm. Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi. Banane pržite u serijama do zlatno smeđe boje, 1 do 2 minute po strani. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima i pospite solju.

14. korak

Pripremite Huevos Fritos: Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubacite jaja u tavu i pospite solju i paprom. Pecite ih 4 do 5 minuta.

15. korak

Jednako podijelite Chicharrones, Frijoles Rojos, Carne Molida, Chorizo, Arepas, Tajadas de Plátano, Huevos Fritos, rižu, avokado i preostali Hogao između 4 pladnja. Ukrasite korijanderom i odmah poslužite.