Crveni radič je više od salate

Donosimo zanimljive recepte

Profimedia

Okrugle i duguljaste glavice radiča privlače izgledom, bojom ali i sve popularnijim receptima na dnevnim jelovnicima. I dok je za pojedince radič na tanjuru novost, zanimljivo je kako se u Italiji radič slavi stoljećima, te se u karakterističnim sortama uživa kako u salatama, tako i u rižotu, u umacima za tjesteninu, ali i u radiču pripremljenom na žaru. Najpoznatije sorte crvenog radiča se uzgajaju na području Trevisa, Verone i Chioggie i njihov su oblik, boja i okus rezultat višestoljetne tradicije. A sam uzgoj nije jednostavan, jer uključuje sadnju i rast na poljima, sakupljanje nakon zimskih mrazeva, čuvanje u spremnicima kroz koje teče voda obilata prirodnim mineralima, dozrijevanje te pakiranje savršenih glavica.

Profimedia  Crveni radič

 Crveni se radič savršeno slaže sa zelenim salatama, ali i s kukuruzom, mahunama, jajima, sirevima... začinjen sa soli te uljima i octevima. Osim u rižotu, odličan je dodatak ječmu i kuhanom krumpiru, ali brojni su i recepti u kojima se radič priprema kao nadjev za savijače, pite, pizzu, a uz dodatak ricotte i za cannellone. Ovaj je plod odličan za fermentaciju, pripremu džema, onaj koji se koristi za aromatiziranje piva i sireva. Radič osim što privlači okusom i bojom, privlači i činjenicom da sadrži velike količine antioksidansa, kalcija i željeza, te vitamina A, B1 i B2, što je dobra motivacija za uvrštavanje crvenog radiča u prehranu. Donosimo recepte uz koje će taj korak biti i više nego zanimljiv. Dobar tek!

Salata s radičem, kruškama i karameliziranim orasima
100 g oraha
2 žlice šećera (sitno mljevenog)
1 glavica radiča
1 glavica zelene salate po želji
2 kruške
2 žlice balzamičnog octa
4 žlice maslinova ulja
sol, papar
200 g sira s plemenitom plijesni

Priprema

Orahe popržite u tavi na laganoj vatri bez dodavanja masnoće. Dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi, a zatim orahe uvaljajte u nastali karamel. Potom ih izvadite te stavite na papir za pečenje da se ohlade. Salate operite, protresite i natrgajte listove na komade. Kruške operite, narežite na tanke ploške i zajedno s listovima salate stavite u zdjelu. Nakapajte octom i maslinovim uljem te promiješajte. Po želji posolite, popaprite i raspodijelite u zdjelice. Na svaku porciju salate razmrvite malo sira i pospite karameliranim orasima.

Profimedia 

Rižoto s crvenim radičem

400 g radiča
1 režanj češnjak
1 luk
1 čaša crnog vina
povrtni temeljac
parmezan
maslinovo ulje
maslac
sol, bijeli papar

Priprema

Narežite radič na manje komade pa ga popržite na maslacu i maslinovu ulju sa sitno nasjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte pola čaše vina i kuhajte miješajući petnaest minuta. Dodajte rižu, pirjajte te povremeno promiješajte podlijevajući temeljcem. Kad je riža kuhana dodajte ostatak vina te posolite. Na kraju dodajte maslac i parmezan, popaprite te ostavite nekoliko minuta da odstoji te poslužite.

Profimedia