Vinska trica za Dan žena

Pravi dečki posvetili su vina damama iz obitelji

Dražen Kokorić

Slavio se nekad Međunarodni dan žena 8. ožujka. Više su to, treba priznati, radili muškarci nego žene jer je to bio razlog da se ode s posla. Po raspadu bivše države pridavao mu se negativan, socijalistički prizvuk iako se na taj dan prisjeća velikog prosvjeda u New Yorku 1857. kojim su radnice u tekstilnoj industriji opravdano tražile bolje uvjete rada i veće plaće. Nama su danas puna usta ravnopravnosti žena i muškaraca, no oni koji misle da povijesti prije njih nije bilo i dalje ne obilježavaju 8. ožujka. Ima među njima i žena, što je doista teško razumljivo. Srećom ima muškaraca koji se ne boje žena, ne “zaključavaju ih u kuhinju i tuku, nego ih vole, štuju, miluju pa i svuku”, kako su pjevali legendarni Buldožeri. Nekim su ženama posvećena i vina. Evo ih u Trici.

StoryGourmet Press  Anita Brut, Željko Kos, Sveti Ivan Zelina. Cijena - 100 kuna

Veseo je pjenušac Anita Brut zelinske obitelji Kos. Vesela je karakterom i Anita Kos čiji sin Karlo i suprug Željko vode izvanrednu malu vinariju u Hrnjancu u Donjoj Zelini pokraj Zagreba. Ovaj pjenušac rade klasičnom metodom druge fermentacije u boci koja traje otprilike tri godine, što se i osjeća u punoći okusa uz koju je zadržao i izraženu svježinu. Tu su kombinaciju tražili i birajući sorte pa su kraljevina i rizling zaduženi za svježinu, a chardonnay za punoću. Odlično je piće dobrodošlice, fino pristaje i uz domaće nareske i sireve, a popratit će i jela od bijelog mesa i bijele ribe. Anita se šali kako je riječ o pjenušcu s imenom i prezimenom jer je uz njezino ime na etiketi i obiteljsko prezime. Tamo je i crna ptica kos koja slovo “A” povlači za nogu, ne i za nos.

StoryGourmet Press  Ines u bijelom, Roxanich, Istra. Cijena - 150,50 kuna

Pola Europe spajao je Mladen Rožanić osmišljavajući vino za suprugu Ines. Odabrao je srednjeeuropsku sortu graševinu te talijanske i francuske sauvignonasse, sauvignon, vermentino, prosecco, koji sad zovu glera da bi ga razlikovali od popularnog pjenušca, te bijeli i sivi pinot, a vino nazvao Ines u bijelom. Prva je berba bila 2008. i dvije godine čekalo je izlazak na tržište. Samo je maceracija trajala 100 dana pa boja nije baš bijela, a općenito je riječ o vinu s dušom i tijelom crvenog. Nastalo je u staroj vinariji u Kosinožićima pokraj Poreča, odakle je poslije stigla i Ines u crvenom od borgonje (kako u Istri zovu frankovku), crne malvazije, syraha, barbere, cabernet franca i lambrusca. Od berbe 2019. vina rade u novoj vinariji ispod velebnog hotela u Motovunu.

StoryGourmet Press  Mare Postup, Pelješac, Marija Mrgudić. Cijena - 180 kuna

Brat i sestra Mare i Niko podijelili su obiteljske vinograde i Mari je pripao onaj na Postupu, a Niki na Dingaču. Niko radi Dingač Bura, po obiteljskom prezimenu, a Mare (udajom je dobila prezime Mrgudić), Postupu je dodala svoje ime. To me vino oduševilo početkom 2006. na ocjenjivanju više od 30 plavaca u tad iznimno popularnom restoranu Turk u Buzinu, a krajem te godine i na prvom festivalu Vino.com koji je, malo se tko toga sjeća, bio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. I danas volim taj polusuhi moćni plavac i drago mi je što nosi ime vrlo drage žene i odlične vinarke. Vinske poslove u obiteljskoj vinariji Mrgudić polako preuzimaju mlađe snage Antonija i Boris. Odnedavno imaju i mlađe, ali vrlo fino i osvježavajuće vino od plavca koje su nazvali Marica.