Moules-frites (kombinacija dagnji na pari i pomfrita) jedno je od najpopularnijih jela u Belgiji. Prema povjesničaru hrane Pierreu Leclercu, belgijsko nacionalno jelo uvedeno je u zemlju još 1875. godine u gradu Liège i nastavilo je stjecati popularnost do danas. Osim u Belgiji, popularno je i u Nizozemskoj te sjevernoj Francuskoj.
Dagnje su inače belgijska glavna namirnica - jeftine su i zdrave, a iako su se svojevremeno smatrale hranom za siromašne, danas su cijenjena namirnica koja se može naći u svim restoranima i domovima.
Moules-frites poslužuje se uz majonezu a u nastavku vam donosimo recept koji potpisuje Gordon Ramsey.
Moules-frites
Sastojci:
1 kg svježih dagnji
3 velika mlada luka
1 velika ljutika, oguljena i prepolovljena
1 mrkva, oguljena i prepolovljena po dužini
2 češnja češnjaka, oguljena
1 svježi crveni čili
1 vezica timijana
šaka svježeg peršina
100 ml maslinovog ulja
oko 150 ml suhog bijelog vina
1 žličica Pernoda
2 žlice kreme za kuhanje
Za pomfrit:
2 velika krumpira, oko 300 g, oguljena
oko 3 žlice običnog brašna
½ žličice kajenskog papra
ulje, za duboko prženje
Za majonezu:
2 žumanjka
½ žličice senfa u prahu
150 ml maslinovog ulja
1 žličica octa od bijelog vina
Priprema:
SAVJET: Napravite pomfrit i majonezu prije nego što krenete raditi školjke.
Recept za majonezu: Stavite žumanjke, senf u prahu, ocat, malo začina i 2 žličice ulja u mali blender i mikasajte nekoliko sekundi. Zatim, dok blender radi, polako ulijevajte preostalo ulje dok ne dobijete gustu, zlatnu emulziju. Žlicom stavite u malu posudu, poklopite i ohladite.
KORAK 1
Dagnje ubacite u veliku zdjelu hladne vode. Maknite one koje su otvorene, dobro ih ocijedite i očistite. (Svježe školjke su crne i sjajne i trebale bi ugodno mirisati samo na more. Izbjegavajte one koje mirišu na 'ribu', izgledaju suho ili su uglavnom otvorene)
KORAK 2
Na tanko narežite povrće i češnjak. Čili prerežite na pola i istresite sjeme pa ga sitno nasjeckajte. Preberite grančice timijana, odbacujući debele stabljike, i poberite listove peršina s peteljki.
KORAK 3
Stavite veliku tavu za pirjanje na vatru i zagrijte. Ulijte ulje, a zatim odmah ubacite povrće, čili i timijan. Grančice timijana puknut će ako je tava dovoljno vruća. Kuhajte oko 1,5 min, protresite posudu i miješajte povrće dok ne počne venuti.
KORAK 4
Dok je ploča još uvijek vruća, ubacite dagnje i protresite tavu. Pokrijte poklopcem i kuhajte još 1-2 minute, protresući tavu jednom ili dvaput.
KORAK 5
Otkrijte tavu i ulijte vino i Pernod. Protresite i kuhajte još 1½ min, tako da alkohol ispari, a zatim ponovno poklopite i kuhajte još oko minutu. Procijedite dagnje i povrće nad posudom. Bacite dagnje koje ostanu zatvorene.
KORAK 6
Procijeđenu tekućinu ulijte natrag u tavu, zagrijte i umiješajte kremu za kuhanje i cijele listove peršina. Možete i posoliti ali ipak provjerite - možda vam i neće trebati soli. Vratite dagnje i povrće u tavu i podgrijte, protresući tavu, a zatim podijelite između dvije velike zdjele za juhu.
Poslužite uz pomfrit!