Ako i samo nježno pomilujete meso s roštilja ružmarinom, nepce će uživati!

Odlično se slaže s ribom, piletinom i janjetinom, a čak i da ga samo poslažete pored mesa, oplemenili ste okus jela

Profimedia

Bacili ste ribu na roštilj i onda je premazujete stabljikom ružmarina umočenom u maslinovo ulje? Radite svinjske medaljone i grančice ružmarina vam služe kao štapići za ražnjiće? Poznato? Gotovo da nema “gradelavanja” bez ovog scenarija. No, ružmarin je puno više od toga!
Ova je biljka još u vrijeme Egipta i Rima bila poznata kao simbol postojanosti, pomlađivanja i regeneracije. Grančice ružmarina palile su se za vrijeme velikih zaraza, koristio se kod problema s kašljem, cirkulacijom, kod bolnih zglobova, pri tretiranju bakterija i gljivica ali i pri njezi kose. Ima i sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, a smatra se da je osobito učinkovit kod slabosti i neuralgije. Neke studije pokazuju da ulje ružmarina može spriječiti razvoj raka kože jer sprječava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od oštećenja koja izaziva štetno sunčevo zračenje.
Ružmarin se od davnina smatra i odličnim saveznikom kod emotivnih izazova - daje snagu i ustrajnost a kod bolnog i teškog odnosa, ružmarin će pomoći u uzajamnom iskazivanju osjećaja i rješavanju problema. Pomaže i kod pamćenja - grčki studenti stavljali su ga na glavu kada su pripremali ispite a u staroj Engleskoj ružmarin je bio simbol vjernosti iz čega potiče običaj popularan i kod nas a to je da se na svadbi odjeća mladenaca i uzvanika ukrašava ovom biljkom.

Ružmarin potječe iz mediteranskih krajeva gdje raste na tlu bogatom kalcijem, u suhoj klimi i na slanom morskom zraku. To je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova koji cvatu u travnju i rujnu a biljka može narasti između jednog do tri metra u vis. Ružmarin ima igličaste, tamnozelene listove koji intenzivno mirišu a ako ih probate osjetit ćete ljutkasti, opori, gorki okus zbog eteričnih ulja koja se nalaze u žlijezdama na donjoj strani lista.
Uzgajati ga možete i sami, kod kuće, dostupan je i u lončanicama a lako uspijeva tijekom cijele godine. Ako ga kupujete, prednost dajte svježem ružmarinu, grančice čuvajte u frižideru nekoliko dana umotane u djelomično vlažnom kuhinjskom papiru ili uronjenih krajeva u vodu.

Profimedia  Ružmarin služi za aromatiziranje velikog broja jela

U kulinarstvu, osim kod premazivanja mesa i ribe prilikom pečenja, ružmarin služi za aromatiziranje velikog broja jela. Zapravo, teško je zamisliti jelo u kojem nema barem malo ružmarina.
Možete ga koristiti za aromatiziranje ulja ili octa, kao začin ga kombinirajte sa sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom - herbes de provence, smjesa odlična kod pripreme variva, jela s rajčicama ili pizze. Ružmarin se slaže odlično s ribom, piletinom i janjetinom a ako ga dodate u maslinovo ulje, nećete moći prestati umakati kruh u ovu ukusnu smjesu. Ružmarinom se mogu aromatizirati i namirnice u pripremi drugih jela, recimo mlijeko za pripremu bešamel umaka, vino i med za mariniranje smokvi, šećerni sirup ili sok od naranče. Ružmarin pojačava i aromu povrća poput, primjerice, rajčice, bundeve, krumpira, patlidžana, graška i leće ili gljiva. Dodajte ga krumpiru ili korjenastom povrću ili ga povežite sa sirom i smjesu koristite kao nadjev.
Kako god, s ružmarinom nećete pogriješiti pa makar ga samo naslagali pored janjetine - čak i mala količina ove biljke oplemeniti će okus svakog jela.

Profimedia  Ulje od ružmarina

ULJE OD RUŽMARINA

Sastojci:

Svježi ružmarin
Hladno prešano ulje po izboru (maslinovo, suncokretovo)
Čista staklena tegla

Priprema:

Temeljito operite ružmarin i osušite ga na suncu tijekom cijelog dana. Osušeni ružmarin odvojite od stabljike i koristite samo sitne listiće. Napunite čistu i suhu teglu ružmarinom, ali ga nemojte odviše sabiti. Potom prelijte ružmarin odabranim uljem i ostavite jedan prst prostora od vrha tegle. Čvrsto zatvorite teglu, dobro promućkajte ulje i prekrijte teglu papirnatom vrećicom.
Odložite pokrivenu teglu uz prozor - bilo bi dobro da je mjesto izloženo suncu - i ostavite ga 40-ak dana. Svakih par dana promućkajte smjesu a nakon 40-ak dana smjesu procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu. Ulje se čuva do šest mjeseci, čvrsto zatvoreno u hladnjaku, u bocama od tamnog stakla.