Glazbeno-plesna vinska trica

O vinima koja su vinari nazvali prema glazbenim i plesnim pojmovima

Dražen Kokorić

"Les Pucelles je Mozart, a Bâtard-Montrachet Beethoven", tako je glasoviti burgundijski vinar Vincent Leflaive objasnio razliku između svoja dva vinograda zasađena chardonnajyom, pa i vina koja od tog grožđa pravi. Les Pucelles na francuskom znači djevice, a vino je mladalački razigrano poput većine Mozartovih ranijih djela. Batard je, pak, francuska riječ za kopile, a chardonnay Bâtard-Montrachet Grand Cru čvrst je onako kako očvrsnu i djeca ulice s kojima su se kroz povijest u književnosti poistovjećivali mališani bez roditelja. Čvrsta su i beskompromisna i Beethovenova djela. I druga se vina mogu poistovjećivati s glazbom. Plavci sigurno nikoga neće podsjetiti na suitu "Slike s izložbe" Modesta Petroviča Musorgskog, ali hoće na neku heavy metal himnu, a lepršavi sauvignoni su poput "Proljeća", jednog od koncerata za violinu i orkestar iz ciklusa "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija. Ovu Tricu posvećujem vinima koje su vinari nazvali prema glazbenim i plesnim pojmovima. Pišem je slušajući Milesa Davisa pa počinje jazzom.

StoryGourmet Press  Jazz Brut Josipović, Požega. Cijena - 100,50 kuna

 Neobična je za pjenušava vina kombinacija graševine (65 posto) i rizlinga od koje Goran Josipović iz Požege radi bijeli pjenušac Jazz Brut. Htio se odmaknuti od uobičajene dominacije chardonnayja u pjenušavom svijetu i klasičnom metodom druge fermentacije u boci napravio zreo pjenušac voćnih aroma i bogata okusa koji može biti aperitiv, a fino će popratiti i jela od bijelog mesa, riječne i morske ribe nježnijeg okusa poput smuđa, pastrve, oslića pa i brancina te plodova mora. Goran mu tepa da je “iskusan jazzer koji svira po svom”, ali to ne znači da je improvizirao vodeći ga na putu od vinograda do čaše. Naprotiv, riječ je o pjenušcu postojane kvalitete čija butelja u vinariji i na web shopu pjenušci.hr stoji 100,50 kuna. Josipović ima i ružičasti pjenušac Tango od maceriranog sivog pinota.

StoryGourmet Press  Simfonija Dobravac, Istra. Cijena - 214,79 kuna

Malvazije je 80, a chardonnaya 20 posto u jantarnom vinu Simfonija rovinjske vinarije Dobravac. Maceracija je trajala 14 dana, a vino je poslije odležavalo u drvenoj bačvici. Boja je malo jača i vuče na staro zlato, arome su kompleksne, od tostiranog kruha preko meda do korice naranče, snažno je i punog tijela i ima velik potencijal odležavanja. Treba ga poslužiti u velikoj čaši U vinariji Simfoniju preporučuju uz kvalitetnu ribu pečenu u pećnici s krumpirom i aromatičnim biljem te dodaju kako lijepo pristaje i rižotu s tikvom, crvenim lukom i špekom ili starijem kozjem siru s bademima, marelicom i karamelom od kozjeg mlijeka. Imaju i vina Suita, Sonata, Allegro, Toccata i Fuga, a butelja Simfonije u web shopui croeat.shop stoji 214,79 kuna.

StoryGourmet Press  Tango With Life, Vina Antunović, Dalj, Podunavlje. Cijena - 124,90 kuna

Sorte su dvije, sin cabernet sauvignon i otac cabernet franc, a berbe tri - 2015., 2016. i 2017. u vinu Tango With Life Grand Selection Jasne Antunović iz Dalja. Sorte su mu dale voćnost i herbalnost, različite berbe sklad, tlo Erdutskog vinogorja mineralnu slanost, sunce koje obasjava Podunavlje slast, a vinarka iskru strasti. Zbog strasti ga je i nazvala prema južnoameričkom plesu izražene erotičnosti tijekom kojeg između partnera treba biti što manje “zraka” pa je do početka prošlog stoljeća bio i zabranjen u Europi. Butelja podunavskog Tanga u internetskoj prodavaonici vinarije stoji 124,90 kuna, a vino će lijepo plesati uz fine mesne paštete, odreske od crvenog mesa ili pačja prsa premazana slatko kiselim umakom od meda i limete, pa malo zapečena.