Šaproga, proljetni čistač organizma, delikatesa zanimljivog okusa koju možemo pripremati na različite načine - od fritaje do krem juhe - samonikla je biljka koja se u priobalnom području počinje brati već u ožujku. Ipak, travanj i svibanj su mjeseci kad se najbolje zaputiti u potragu za ovom višegodišnjom trajnom biljkom iz porodice ljiljana. Recimo par riječi o šaprogi, s tim da smo se koncentrirali na zelenu šparogu (postoji još i bijela). Dakle, šparoga je vrlo zdrava, ima veliku nutritivnu vrijednost zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina a malu energetsku vrijednost. Bogatija je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem i željezom a sadrži i ostale mikroelemente kao što su bakar, cink, fluor i jod. Odličan je izvor folata i vitamina C, sadrži i tiamin i vitamin B6 te, donekle i vlakna, vitamin A, bjelančevine… Reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Preporučuje se i kao diuretik koji ima moć rastvaranja bubrežnih kamenaca. Sadrži i glutation kao jedan od najsnažnijih antikancerogenih sastojaka i antioksidanasa u organizmu, koji se koristi za detoksikaciju karcinogenih elektrolita te za zaštitu stanica od oksidacijskog oštećenja. Šparoga također djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog rada. E sad kad smo doznali zašto ju je važno jesti, krenimo u potragu za njom.
KADA IH BRATI:
Kako smo već napisali, u priobalnom području, divlje šparoge se počinju brati već u ožujku a na kontinentu branje traje sve do lipnja. Najbolje je u berbu ići nakon kiše.
GDJE IH NAĆI:
U Hrvatskoj ih najviše ima u Dalmaciji i priobalju. Mogu se naći u krševitom području, na rubovima šume ili u poljima a odgovaraju im i opožarena i raskrčena područja. Valja se i pravilno odjenuti - Pravi berači ne idu u branje bez dugih rukava i nogavica, dubokih cipela ili tenisica. Ponesite i rukavice, nož i vrećicu za ubrane šparoge.
KAKO IH PREPOZNATI:
Šparoge ćete puno lakše naći kad vam se oči adaptiraju na sve nijanse zelene boje, makar iskusni berači često kažu da je za branje važnija praksa nego dobar vid. Prvi je nagovještaj šparuge šparužina, pomalo bodljikava, osušena biljka nalik šparogama, uz koje rastu ili su rasle mladice. Također pazite da vas ne zavara bljušt, koja je jako nalik šparogama
KAKO IH BRATI:
Zelene šparoge se beru kad su izbojci dugi oko 20 cm, a vrh im je još sasvim zatvoren tako da se posebnim nožem odreže malo ispod površine tla. Naime, pri vrhu je šparoga najmekša, a prema dnu je tvrđa. Dakle, treba je otkinuti na najnižem dijelu na kojem je se može otkinuti samo s dva prsta (noktom). To je jestivi dio, donji dio ostaje žilav i nakon kuhanja pa ga ne treba brati. Također, kultura branja šparoga nalaže da se ne čupaju s korijenom i da se ne beru oni sasvim mali izdanci.
KAKO IM SAČUVATI SVJEŽINU:
Ubrane izbojke dobro je pokriti vlažnom tkaninom, najčešće se slažu u snopiće i ostavljaju nekoliko sati okomito u posudi sa 2 cm vode kako bi što dulje bile svježe.
I, ZA KRAJ, KAKO IH PRIPREMITI:
Mogu se kuhati u vodi ili na pari, od njih se mogu raditi umaci i krem juhe ali i pripremati s jajima i sirom.