Ideja za ručak: Tuna meatballs na kremastoj palenti

Gourmet recept by chef Marin Medak

Profimedia

Tuna meatballs ili polpete od tune zanimljiva su inačica klasičnih mesnih polpeta. U receptu koji nam donosi chefMarin Medak, uz tunu ide i špek te čili papričice, sami radite smjesu a dobivene polpete poslužujete uz šalšu i kremastu palentu.
Priprema nije previše komplicirana, a rezultat je za prste polizati! Evo što vam treba i koji su koraci u pripremi.

Sastojci:

600 g svježe tune
50 g špeka
100 g krušnih mrvica
300 g kruha
20 g čili papričica
20 g češnjaka
0.2l mlijeka
12 g soli
5 g crnog papra
0,1l maslinovog ulja
20 g nasjeckanog peršina
1kg pelata
3 luka

Priprema polpeta:
Tunu i špek narežite na kockice. Nakon toga narežite i kruh na kockice te ih stavite u mlijeko.
Potom tunu, kruh i špek stavite u flajšmašinu i zajedno ih provucite kroz mašinu. U smjesu dodajte sve osim pelata i luka, a češnjak prije dodavanja prvo popržite na ulju i tek onda ubacite u smjesu. Sve dobro promiješajte i ostavite preko noći u frižideru da se okusi spoje.
Od pelata i luka napravite šalšu. Od ohlađene smjese oformite polpete i zapecite ih na tavi u ulju a potom prebacite u šalšu i neka se kuha sve skupa oko pola sata.
Servirajte s umakom na kremastoj palenti.

Sastojci i priprema palente:
300 g palente
20 g grana padana
20 g maslaca
0,1l vrhnja za kuhanje

U vodi kuhajte palentu oko 10 min, potom maknite s vatre i dodajte sve ostalo te dobro promiješajte. Servira se odmah!