Veganski ručak - juha od bijelog graha

Zovu je još i “senatska juha od graha” jer se od početka 20. stoljeća poslužuje u američkom Senatu

Profimedia

Ukusna i jednostavna juha od bijelog graha, poznata još i kao “senatska juha od graha” jer se služi u blagovaonici američkog Senata od početka 20. stoljeća, popularno je i zdravo jelo koje ima poklonike diljem svijeta. Tipični recept uključuje buncek, luk, grah, češnjak i celera, no s obzirom da ćemo danas pripremati vegansku verziju, buncek ćemo preskočiti.

No, prije nego krenemo na recept, evo malo o povijesti ove juhe. Naime po jednoj verziji, kuhari koji su pripremali hranu u američkom Senatu bili su južnjaci, pa su juhu od graha donijeli u Washington. Senatorima se toliko svidjela da su, priča kaže, donijeli rezoluciju da se juha svakodnevno nalazi na jelovniku.
Veganska verzija sjajan je način da unesete malo svježine u svoju prehranu i upotrijebite zadnje zimske zalihe graha. Jelo je jeftino, aromatično, a u njega možete dodati različite začine (mljeveni kim ili crvenu papriku recimo) ili povrće, kao recimo mrkvu, tikvice i papriku.
A evo i recept!

Sastojci:
3 limenke bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
1 srednji luk, nasjeckan
2 velike stabljike celera, narezane na kockice
1/2 šalice listova celera, nasjeckanih
3 češnja češnjaka, mljeveni
1 srednji krumpir, oguljen i narezan na kockice
5 šalica povrtnog temeljca
sol i papar
1 žlica maslinovog ulja

Priprema:
Grah ocijedite, isperite i ostavite sa strane. Zagrijte lonac u koji ste stvaili maslinovo ulje, na umjerenoj vatri. Dodajte luk i celer. Začinite s nekoliko prstohvata soli i papra i pirjajte nekih pet minuta. Dodajte češnjak i povremeno promiješajte; malo smanjite toplinu ako primjetite da bi moglo zagorjeti. Ocijedite krumpir, a zatim ga dodajte lonac, a potom lišće celera, grah i temeljac. Ponovno pojačajte vatru dok ne prokuha a zatim smanjite na srednje nisku. Kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 10 minuta. Pomoću žlice malo zdrobite krumpir, ako pritom zgnječite i pokoji grah, nema veze, to će juhi dodati kremastu teksturu. Kuhajte još 15 minuta i poslužite uz kruh.
Napomena: Možete u recept ubaciti i mrkvu ili tikvicu, te tako dodatno obogatiti jelo!