Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Mađarska

Pileći paprikaš - jelo koje je i kod nas jako popularno!

Profimedia

U novom nastavku naše rubrike Svjetska kuhinja na vašem tanjuru, vodimo vas u susjedstvo, točnije u Mađarsku i radimo jelo koje je zapravo jako dobro poznato i kod nas. Riječ je o pilećem paprikašu, ali iako možda znate sve o ovom jelu, evo i nekoliko zanimljivosti te recept za mađarsku inačicu jela.
Mađarski pileći paprikaš bogato je i kremasto jelo napravljeno od piletine, luka, češnjaka, vode ili juhe, paprike i rajčice, soli, papra i vrhnja, ovisno o receptu. Mi smo se odlučili za onaj autentični, pravi mađarski, kad se umjesto juhe/temeljca koristi voda. Dakle, taj autentični mađarski pileći paprikaš, ili kako ga oni zovu - Paprikás Csirke - njihovo je najpopularnije jelo. Osim gore spomenutih namirnica, najvažniji sastojak je, naravno, paprika a o tome kakva se koristi, ovisi i okus jela. Također, vrstu paprike uvjetuje i regija te kulturna tradicija a neki kažu i dob kuhara - recimo, stariji kuhari nikad neće u paprikaš staviti babura papriku. Najbolja paprika je ona iz mađarske regije Kaloča jer je jako bogatog okusa i jarke, crvene boje.
Također, važna je i kvaliteta piletine te se preporučuje da ju se prži ne na ulju nego na kvalitetnoj svinjskoj masti.
A evo i recepta u nastavku!

Profimedia  Sastojci potrebni za pileći paprikaš

Sastojci:

1.2 kg piletine
2 žlice svinjske masti
2 luka
2 češnja češnjaka
2 rajčice
1 paprika
3-4 žlice kvalitetne slatke mljevene paprike
2 šalice vode (ako želite, vi možete kuhati s pilećim temeljcem)
cca 100 g vrhnja
2 žlice brašna
sol, papar

Priprema:

U loncu ugrijte mast i na njoj zapecite piletinu. Kad dobije boju, izvadite i stavite na tanjur a na maski dalje pržite luk, nakon minutu dodajte i češnjak te rajčicu i papriku koje ste prethodnu nasjeckali na komadiće.
Nakon pet minuta maknite lonac s vatre i tek onda dodajte mljevenu papriku, sol i papar jer će te na taj način izbjeći da paprika postane gorka. Potom ubacite piletinu, ulijte vodu taman da prekrije meso i vratite na vatru. Kad uzavre, smanjite vatru, poklopite i kuhajte još sat vremena. U međuvremenu u vrhnje ubacite brašno i promiješajte, možete razvodniti i s malo umaka. Kad dobro promiješate, ubacite smjesu u umak i miješajte dok se paprikaš ne zgusne. Poslužite s tijestom ili s njokima.